Hei, hei! Uzmanies no darījumiem, kuri tiek pārvirzīti ārpus portāla! Nedalies ar savu e-pasta adresi, lai veidotu sūtījumu. Vienmēr uzmanies no pircējiem, kuri lūdz ievadīt kartes, internetbankas datus vai PIN kodus.

Каталог

Ādas un eko ādas apģērbi un aksesuāri – kāda ir šo materiālu atšķirība?

Hei! Vai Tev kādreiz ir gadījies lauzīt galvu, ieraugot nosaukumus “eko āda”, “PU āda” un “faux leather”? Varbūt ir sanācis saputroties un īstās ādas siksnas vietā iegādāties dermatīna vai eko ādas siksnu? Kas īsti ir eko āda un kā tā atšķiras no īstās ādas? Atbildes uz šiem jautājumiem lasi raksta turpinājumā!

 

Kā rodas īstā āda?


Lai varētu salīdzināt abus ādu veidus, vispirms aši pāris vārdos izstāstīsim, kā rodas īstā āda, no kuras tiek gatavoti ādas apavi, ādas bikses un citi apģērbi un aksesuāri. Vispirms – āda tiek iegūta no dzīvniekiem:

1.gludā āda tiek ražota no liellopu, āžu, jēru ādām;

2.eksotiskās ādas tiek iegūtas no krokodiliem un aligatoriem, ķenguriem u.c.;

3.kažokādas – no zvēriem, kurus sedz mīksts, silts un pūkains kažoks (piemēram, šinšillas, lapsas, strausi u.c.).

Tad iegūto gludo/eksotisko ādu miecē. Šim procesam izmanto dažādus videi, dabai un pašiem cilvēkiem (darbiniekiem) kaitīgus reaģentus – hromu, alaunu un dažādus kombinētos miecēšanas maisījumus. Kā jebkura cita ķīmija, arī miecēšanā izmantotās ķīmiskās vielas ļauj šo ādas apstrādi paveikt salīdzinoši ātri.


Kas ir eko āda?


Lai cik ļoti gribētos domāt, ka tas ir viens ādas veids, patiesībā “eko āda” jeb ekoloģiskā āda ir apzīmējums veselai materiālu grupai, kurā ietilpst gan tādi materiāli, kas ir ekoloģiski dabai (materiāla apstrādes process ir ekoloģiskāks nekā dabīgās ādas apstrādes process), gan tādi materiāli, kas ir ekoloģiski dzīvniekiem (materiāla ražošanas procesā netiek izmantoti dzīvnieki un to blakusprodukti).


Kādi materiāli ietilpst ekoloģiskās ādas grupā?


Lai ērtāk pārskatīt eko materiālus, iedalīsim tos divās grupās:

1.ekoloģiski dabai;

2.ekoloģiski dzīvniekiem.

Turpinājumā katru no šīm grupām apskatīsim tuvāk.


Ekoloģiski dabai


Pirmais šīs grupas eko ādas variants ir – dzīvnieku āda, kuras miecēšanas procesam ir izmantotas augu valsts sastāvdaļas:

1.augu sēklas;

2.saknes;

3.koku mizas u.tml.
 

Atšķirībā no ķīmiskās un dabai kaitīgās miecēšanas, šis process ir salīdzinoši lēns un dārgs, jo miecēšanai piemērotās augu valsts sastāvdaļas nav viegli iegūstamas.


Otrais dabai ekoloģiskās ādas variants ir – pārstrādāta dzīvnieku āda. Tas nozīmē – dažādiem ādas atgriezumiem, kas radušies apģērbu, apavu un aksesuāru radīšanas procesā, un nolietotiem, izmestiem ādas produktiem (somām, apaviem u.tml.) tiek dota otrā dzīve. Tie tiek savākti ādas pārstrādes punktos, samalti, sapresēti un tiek radīts jauns ādas “audums”, no kura atkal var šūt apģērbus, aksesuārus un apavus.

Foto: Unsplash.com

 

Ekoloģiski dzīvniekiem


Atšķirībā no pirmās grupas, šīs grupas materiāli tiek radīti, neizmantojot dzīvnieku valsts produktus. Kā pirmo apskatīsim dermatīnu (jā, pareizi ir dermatīns bez N pa vidu, nevis dermantīns).


Dermatīns – saukts arī par sintētisko ādu, PU ādu un “pleather”, ir materiāls, kas tiek ražots no plastmasas - poliuretāna jeb PU. Šis materiāls, kā jau plastmasai pienākas, ir neelpojošs. Kvalitātes ziņā starp visiem īstās un eko ādas variantiem dermatīns atrodas pēdējā vietā – tas viegli plīst, plaisā, novalkājas un dilst.


Faux leather jeb mākslīgā āda (faux no franču valodas – mākslīgs) patiesībā nemaz nav āda. Tā ir auduma bāze, kas apstrādāta ar krāsu un laminēta ar vasku, polivinilhlorīdu (PVC) vai poliuretānu (PU). Šis materiāls ir daudz izturīgāks nekā dermatīns, tas mazāk dilst, plīst un novalkājas. Laika gaitā materiāla laminētā virskārta var saplaisāt, bet, par spīti tam, mākslīgās ādas izstrādājumi kalpos ilgi un kvalitatīvi, bet ne tik ilgi kā no dzīvniekiem iegūtā āda.


Trešais variants – vegānā jeb augu āda – tiek ražota no dažādiem augiem, piemēram:
 

1.ananāsu lapām;

2.banānu lapām;

3.āboliem;

4.sēnēm;

5.kaņepju stiegrām;

6.korķa;

7.vīnogām u.c.

Vēl vegānās ādas grupā varēt ievietot arī materiālu, kas veidots no laboratorijā izaudzētām šķiedrām.

Augu ādas ir elpojošas, drošas un veselīgas cilvēkiem un dabai, un tās ir krietni izturīgākas nekā sintētiskā un mākslīgā āda.

Visbeidzot, faux fur jeb mākslīgā kažokāda. Tas ir sintētisks materiāls, ko visbiežāk ada no akrila un poliestera šķiedrām (tipiski 80:20), taču tā ražošanai var izmantot arī aušanas tehniku, bet sastāvam pievienot vilnu vai kokvilnu. Mākslīgā kažokāda, kas radīta, izmantojot adīšanas tehniku, ir ļoti izturīga, bet tajā pat laikā mīksta un silta.

Foto: Freepik.com

 

Ādas un materiālu apzīmējumi


Esam tikušas skaidrībā ar īstās ādas un eko ādas atšķirībām. Bet kā tās atšķirt pēc simboliem uz ādas izstrādājumiem? Iedomājies – Tavās rokās ir nonākuši skaisti ādas zābaki, un uz tiem, kā uz jebkuriem citiem apaviem, ir uzlīme ar savādiem simboliem. Ko tie nozīmē? No kā īsti sastāv Tavi zābaki? Turpinājumā Tavām ērtībām piedāvājam nelielu špikeri ar simbolu atšifrējumiem.
 

Ādas un materiālu apzīmējumi


Dzīvnieku ādas simbolu atpazīt ir viegli, izveidojot asociāciju, ka simbols izskatās kā āda, kas noņemta no dzīvnieka – augšā kakls, apakšā aste, sānos – četras kājas.


Kā orientēties Andeles ādas pērlēs?


Lai pircējām turpmāk būtu vieglāk orientēties Andeles pērļu piedāvājumā, raksta noslēgumā iedosim Tev vēl vienu mazu špikerīti, kā atrast ādas jakas vīriešiem, ādas somas un citus izstrādājumus no ādas vai eko ādas.


Kur Andelē atrodas ādas maki?


Lai nonāktu pie ādas makiem, jostām un citiem aksesuāriem:

1.izvēlies kategoriju “dāmām” vai “kungiem”;

2.izvēlies apakškategoriju “aksesuāri”;

3.kreisajā ekrāna malā redzamās slejas augšpusē izvēlies sadaļu “maki”;

4.paritinot nedaudz zemāk kreisajā malā esošo sleju, izvēlies vajadzīgo materiālu.

Pēc tāda paša algoritma ir atrodamas arī vīriešu ādas jakas, ādas jakas sievietēm, ādas jostas un citi ādas vai eko ādas izstrādājumi.

Nu, ko, ceram, ka tagad viss šis ādu haoss Tev ir kļuvis skaidrāks, un turpmāk varēsi pieņemt informētus lēmumus un izdarīt apzinātas izvēles, iegādājoties ādas, dermatīna vai mākslīgās ādas produktus, un nevilties saņemtajā Pērlē.

Laiks pārbaudīt iegūtās zināšanas praksē – aiziet, Pērļu medībās!