Hei, hei! Nezaudē modrību arī svētku laikā - izvairies no darījumiem, kuri tiek pārvirzīti ārpus portāla! Vienmēr uzmanies no pircējiem, kuri lūdz nosaukt kartes, internetbankas datus vai PIN kodus.

Iepērcies gudri: kā izvēlēties ādai tīkama materiāla apģērbu

Meklējot savu ideālo pērli apģērbu un apavu veikalos, var gadīties nopirkt kaķi maisā, proti, iegādāties neērtas vai ādai netīkamas drēbes vai apavus. Iepērcies gudri un pievērs uzmanību apģērba audumam.

Lūkojoties pēc apģērba, piemēram, kleitas, galvenokārt uzmanību pievēršam tieši izraudzītās pērles vizuālajam izskatam, audumam un arī cenai, bet retāk – materiālam, no kā tas ražots. Lai arī sākotnēji varētu šķist, ka šim aspektam ir samērā maza nozīme, tomēr ilgtermiņā gudra materiāla izvēle ļaus izvairīties no pirkumiem, kas ātri bojājas, zaudē formu, kā arī tādiem, kas laika gaitā var radīt ādas kairinājumu, dermatītu, niezi, izsitumus, apsārtumu vai pat citas nopietnas veselības problēmas. 

 

Ādai drošs audums

Lai gan sajūtu ziņā konkrēti apģērbi un apavi var šķist ādai saudzīgi, tomēr tas var būt maldīgs rādītājs. Izvēloties apģērbus vai apavus, pievērs uzmanību materiālam, no kā tas ražots. Kvalitatīvākie un ādai draudzīgākie materiāli būs tādi, kas ražoti no dabiskām izejvielām. 

 

Mel Poole/Unsplash.com

 

Kokvilna

Šis ir viens no populārākajiem apģērbu materiāliem un ne velti – kokvilna ir hipoalerģisks audums, kas nerada ādai kairinājumu, viegli uzsūc mitrumu un nodrošina gaisa apmaiņu starp ādu un audumu. Kokvilnas īpašību dēļ, no tās tiek ražoti bērnu apģērbi, apakšveļa, sieviešu un vīriešu ikdienas apģērbi. Tāpat kokvilna patiks zaļā dzīvesveida piekritējiem – šis audums ir biodegradējams, bet vienlaikus arī izturīgs. Kleitas, blūzes un citi smalki apģērbi, kas ražoti no kokvilnas, pie pareizas kopšanas, var ilgstoši saglabāt nevainojamu formu un krāsu.

 

Kašmirs

Mēdz uzskatīt, ka sievietes skapī jābūt mazajai melnajai kleitiņai, džinsiem, trencim un arī kašmira džemperim. No kašmira galvenokārt tiek darināti sieviešu apģērbi, proti, džemperi, vestes un kleitas. Šo materiālu cildina paaudžu paaudzēs un galvenokārt tas ir saistīts ar auduma izturību, izskatu un vieglo svaru. Lai gan kašmira džemperi ir dārgāki nekā vilnas analogi, tomēr tā būs laba investīcija ikdienas garderobei. Kašmira džemperi nesavelsies un kalpos gadu gadiem. 

 

Zīds

No šī materiāla pārsvarā tiek ražoti apģērbi sievietēm, piemēram, zīda krekliņi un kleitas šobrīd ir iekarojušas modes tendences – šis elegantais un dārgais materiāls izceļ sievišķīgās aprises un izskatās fantastiski. Turklāt zīds ir arī īpaši draudzīgs ādai un tas ir hipoalerģisks materiāls, kas nesakrokosies un būs saudzīgs arī pret jutīgu ādu. Tieši maigās sajūtas un ciešās auduma šķiedru struktūras dēļ, zīdā iesaka ietērpt spilvenus, jo tie neatstās kroku pēdas sejas ādā un neļaus pinkoties matiem. Tāpat zīds ir izslavēts tieši tā kvalitātes dēļ. Arī lietoti apģērbi, kas ražoti no zīda auduma, izskatīsies nevainojami arī pēc ilgāka laika.

 

Vilna

Arī vilnas apģērbi ir darināti no dabiska materiāla. Vilna uz citu materiālu fona izceļas ar termoregulācijas īpašībām – karstā laikā tā atvēsina, bet vēsā – sasilda. Turklāt, vilna uzsūc mitrumu, nodrošina gaisa cirkulāciju un atbaida putekļu ērcītes. Tiesa, vilnas audums nebūs piemērots jutīgai, alerģiskai ādai, jo tas var radīt niezi un ādas kairinājumu.

 

Annisa Ica/Unsplash.com

 

Āda

Jāteic, ka dabīgā āda savā ziņā ir pretrunīgs materiāls mūsdienu pasaulē un to cenšas aizstāt ar vegānisku materiālu, tomēr tā vēl aizvien ir populāra apavu ražošanā. Apavi, kas ražoti no ādas, ir izturīgi, lēnāk deformējas, ir elastīgi un noturīgi pret skrāpējumiem. Tas pats attiecas arī uz ādas jakām – tās ilgāk kalpos, ja tās būs ražotas no dabīgās ādas. 

 

Kaitīgi materiāli

Ne visi veikalu plauktos pieejamie apģērbi ir piemēroti ādai – to struktūra vai materiāls, no kā tie ir ražoti, var radīt dažnedažādas veselības problēmas. Piemēram, spandekss, no kā tiek ražots sporta apģērbs, var radīt alerģiskas reakcijas. Spandeksa šķiedrās sakrājas sviedri un mitrums, kas pēc tam rīvējas gar ādu un laika gaitā rada iekaisumus. Kaitīgums ir attiecināms arī uz citiem materiāliem. 

 

Ava Sol/Unsplash.com

 

Poliesters 

Šis ir viens no mūsdienās plašāk izmantotajiem materiāliem, kas ir sastopams teju jebkur. Poliesters ir mīksts, elastīgs un nekrokojās, tāpēc no tā ražo kleitas, kreklus, svārkus. Tomēr Stokholmas universitātes 2015. gada pētījumā tika secināts, ka no šī auduma, karstuma ietekmē izdalās dažādi cilvēkam kaitīgi toksīni, kurus absorbē cilvēka āda un vēlāk rada kaitējumu veselībai. 

 

Akrils

Šis audums, no kā tiek ražoti arī apģērbi bērniem, sastāv akrilnitrilu, kas ir kancerogēna viela. Valkājot akrila apģērbus, šī viela izdalās siltumā un to lēnām absorbē āda. Tāpat akrils nav dabai draudzīgs un rada vides piesārņojumu. 

 

Neilons

No neilona tiek ražotas  zeķes, zeķubikses, apakšveļa un citi sieviešu apģērbi. Arī šis materiāls ir pieprasīts tā izturības un lēto ražošanas izmaksu dēļ, tomēr tas nav draudzīgs cilvēka ādai. Neilons aiztur mitrumu, tāpēc tas sviedrē, kas savukārt rada iekaisumus un rada izcilu vidi dažādu infekcijas slimību ierosinātājiem. 

 

Priscilla Du Preez/Unsplash.com

 

Materiāls, no kā tiek ražoti apģērbi un apavi, spēlē diezgan būtisku lomu ikdienas komfortā. Selektīva apģērbu izvēle palīdzēs atrast apģērbus, kas kalpos visilgāk, izskatīsies nevainojami pat pēc vairāku gadu valkāšanas un nenodarīs kaitējumu ādai. Ieskaties Andelemandele plašajā piedāvājumā, kur atradīsi ne tikai oriģinālas un izteiksmīgas, bet arī ādai un veselībai draudzīgas pērles.