Uzmanies no darījumiem, kas tiek pārvirzīti ārpus portāla! Lai noformētu darījumu NAV nepieciešama Tava epasta adrese, kartes dati vai jebkāda cita sensitīva informācija.

Praktiski padomi, kā notīrīt gludekli


Ja domājat, ka gludeklis ir tas mājas palīgs, kas nekad nenosmērējas, jo tiek izmantots tikai tīrām drēbēm, tad jūs rūgti maldāties. Arī šai ierīcei reizēm gadās gan piedegt, gan sastapties ar ne tik kvalitatīvu ūdeni vai kādu ķīmisku vielu, vai vienkārši aizmāršīgu gludinātāju. Ja reiz gadījies sastapties ar jautājumu, kā notīrīt gludekli, tad turpinājumā lasiet dažus ieteikumus, kā ar šīm nebūšanām veikli tikt galā.

Piedegusi gludekļa virsma

Ar šo problēmu visticamāk daudzi no mums ir saskārušies – kā notīrīt piedegušu gludekli, jo tas var patiešām gadīties tīri nejauši, aiz neuzmanības vai nezināšanas. Atceries, ka pirms ko sākt, atslēdz gludekli no elektrības un ļauj tam atdzist. Tīrot un berzējot, esi uzmanīgs, nepārcenties, lai nesabojātu virsmu.

ka notirit gludekli un ar ko tirit

  • Sāc ar gandrīz ikkatrā mājsaimniecībā pieejamiem līdzkļiem – ar citrona sulā vai etiķī samērcētu drāniņu, paberzējot piedegušo vietu, un tad atstāj uz pusstundu saskarē ar šo pašu slapjo lupatiņu. Pēc tam notīri ar tīru, ūdenī samērcētu drānu

  • Otrs variants – uztaisi biezu pastu no sodas un ūdens maisījuma, uzklāj uz gludekļa virsmas. Atstāj uz kādu laiku, lai iedarbojas un tad noskalo. 

  • Vēl ir pieejami speciāli gludekļu virsmas tīrīšanas līdzekļi. Te gan jāizlasa instrukcija, vai šīs ķīmiskās vielas var izmantot, lai tīrītu konkrēto gludekli

  • Ceturtais variants ir trauku mazgāšanas līdzeklis. Uzpilini uz netīrās vietas un paberzē ar švammīti. Tad notīri ar tīru ūdeni

  • Vēl viena opcija kā notīrīt gludekli ir pavisam interesanta, bet ķīmiski izskaidrojama. Jāņem visparastāko Paracetamolu (svarīgs ir sastāvā esošais acetaminofens), uzkarsē gludekli un piespied tableti pie netīrās vietas. Karstuma iespaidā tablete no cietas pāries želejveidā un notīrīs apdegumu. Ja neizdodas ar pirmo reizi, var šo visu atkārtot, kamēr virsma ir tīra.

Aizsērējusi ūdens padeve gludeklim

Ja par to, kā notīrīt gludekli no ārpuses vēl mēs aizdomājamies laicīgi, jo to pamanām uzreiz, tad to, kas darās aparāta iekšienē, mēs pamanām tikai tad, kad problēma jau ir stipri aktualizējusies.

Lielākais gludekļa bieds un kaitnieks ir kaļķakmens, kas rodas cieta ūdens dēļ. Tāpēc vislabāk būtu gludināšanai izmantot destilētu ūdeni. Ja tomēr ir izmantots krāna ūdens, tad apskatīsim, kā veicama gludekļa tīrīšana, lai tas atkal darbotos kā jauns.

Tautas metodes

ka notirit gludekli ar tautas metodem

Viena ir – izveidot citronskabes un ūdens maisījums, ko ieliet gludeklī. Otrs variants – atšķaidīt ūdenī galda etiķi attiecībās 1:1 un ieliet gludekļa sistēmā. Tad uzkarsē gludekli un uz kādas nevajadzīgas drāniņas sāk “gludināt”, ieslēdzot tvaika funkciju, lai ar karsto tvaiku iztīrītos visas sprausliņas. 

Tradicionāls un drošs risinājums

Ja baidāties riskēt, izmēģināt “tautas metodes”, tad tomēr drošāks variants būtu iegādāties speciālo tīrīšanas līdzekli jeb atkaļķotāju un rīkoties pēc instrukcijā norādītājām vadlīnijām.

Ieteikumi, kā uzturēt gludekli teicamā kārtībā

ka notirit gludekli un saglabat to ilgak tiru

Lai nebūtu jāsatraucas par to, kā notīrīt gludekli, svarīgi ir ikdienā ievērot pāris priekšnoteikumus.

  • Regulāri ar lupatiņu notīri gludekļa darba virsmu, lai neiesēžas netīrumi.

  • Seko līdzi, vai nav kādi mehāniski bojājumi gludekļa virsmā vai korpusā.

  • Izmanto destilētu ūdeni, nevis krāna ūdeni.

  • Atceries veikt ūdens padeves sistēmas tīrīšanu ar atkaļķošanas līdzekli, negaidot, ka tā pavisam aizsērē.

  • Atceries par dažādo auduma materiālu “draudzību” ar karstumu – linam un kokvilnai tīk karstums, bet zīds mīl tikai siltu. Un aplikācijas jeb kopšanas noteikumu ļipiņas uz drēbēm, savukārt, mīl gludekļa virsmu un ar prieku līp tai klāt. Esi modrs!

Ja tomēr gludekli vairs nevari atjaunot, ieskaties Andelemandele.lv sadaļā “ Gludekļi”, jo varbūt tur atradīsi vietā citu palīgu. Lai viegla roka gludinot! 





Fotogalerija