Uzmanies no darījumiem, kas tiek pārvirzīti ārpus portāla! Lai noformētu darījumu NAV nepieciešama Tava epasta adrese, kartes dati vai jebkāda cita sensitīva informācija.

Energoefektivitātes klases sadzīves tehnikai

Katrā mājsaimniecībā pienāk brīdis, kad sākam plānot jaunas elektropreces iegādi. Pētot tirgus piedāvājumu, uzmanību pievēršam ne tikai preces cenai un ražotājam, bet arī citiem rādītājiem. Piemēram, specifikācijā parādās burti, kuri nosaka, pie kuras energoefektivitātes klases pieder mūsu noskatītā iekārta. Tad nu tālāk papētīsim, kas ir energoefektivitāte un energoefektivitātes klases..

Kas ir energoefektivitāte?

Ja gribam teorētisku un pavisam vienkāršu skaidrojumu, tad energoefektivitāte ir attiecība starp iegūto preci vai pakalpojumu un tās/tā patērēto enerģiju. Tātad mūsu uzdevums ir – ieguldot mazāk, iegūt priekš sevis vairāk, enerģiju izmantotojot pēc iespējas lietderīgāk. 

Atšķirības starp energoefektivitātes klasēm

Kā mums kā pircējiem vieglāk saprast, vai elektroprece ir energoefektīva? Atbilde ir pavisam vienkārša – pētot energoefektivitātes klases, kas izteiktas ar burtiem no A līdz G. Jāatceras, ka A klase ir pati efektīvākā, bet energoefektivitātes klase G ir visneefektīvākā jeb apetelīgākā no visām. Elektrības patēriņa atšķirības, piemēram, starp A un C klasi var būt pat divas reizes.

energoefektivitates klases

Vairāk nekā 25 gadus Eiropas Savienībā darbojās vienots energomarķējums. Bet kopš 2021. gada 1. marta tas ir pamainījies, jo iepriekšējais vairs nebija gana efektīvs. Ja kādreiz bija vairākas energoefektivitātes klases – gan A+, A++, A+++ līdz G, tad tagad visi plusi ir atmesti un atstāta tikai 7 burtu klasifikācija no A līdz G.  

A klase pašreiz vēl netiek izmantota, jo atstāta attīstībai un īpašam inovācijām, kas mūs sagaida nākotnē, bet A+++ tagad atbildīs B vai C klasei. 

Kā izvēlēties energoefektīvu tehniku?

Tagad moderni ir virzīties uz to, lai katra ēka ir energoefektīva māja jeb tāda māja, kurā enerģija tiek izmantota maksimāli lietderīgi, neaizmirstot dzīvot dabai un videi draudzīgi. Jau būvniecības sākumā jāievēro energoefektīvi risinājumi. Bet, ja dzīvojat jau pasen uzbūvētā ēkā, varat sākt ar vides iekārtošanu. Ar ko būtu jāsāk? 

energoefektivitates klases un faktori kurus nemt vera izveloties sadzives tehniku

Izvēlamies energoefektīvu tehniku. Tas nozīmē, ka, izvēloties elektrotehniku, domājam, kā taupīt elektroenerģiju. Sākotnēji jāpievērš uzmanība dažādiem rādītājiem:

  • elektroenerģijas patēriņa klasei;

  • kWh patēriņam gadā;

  • ūdens patēriņam litros gadā;

  • trokšņa līmenis dB;

  • maksimālajai ietilpībai;

  • kondensācijas efektivitātes klasei;

  • ventilatora efektivitātei.

Energoefektīvs ledusskapis

Lai vieglāk būtu saprast, tad, piemēram, pēc iepriekšējās klasifikācijas visaugstākā A+++ ledusskapju energoefektivitātes klases tehnika ļauj ietaupīt pat līdz 60 % no elektrības patēriņa, salīdzinoti ar A klases marķējumu. Atbilstoša ledusskapja temperatūra, pareiza tās regulācija, t.i., ne pārāk augsta, lai nebojātos produkti, vai pārlieku zema, kas liks ledusskapim patērēt vairāk enerģijas nekā nepieciešams, bet optimāla no 1 līdz 5 grādiem, ļaus ilgtermiņā ietaupīt. 

Energoefektīvs ledusskapis ir aprīkots ar lielisku siltumizolāciju, ekonomiskajām LED spuldzītēm un moderniem kompresoriem, kas spēj samazināt enerģijas patēriņu līdz pat 30 %. 

Energoefektivitātes klase F ledusskapjiem nebūt nenozīmē, ka tas ir pavisam neekonomisks un nelietojams. Jāpievērš uzmanība, kam paredzēts lietot sadzīves tehniku, tās enerģijas patēriņam gadā un tilpumam. 

Zinot, ka ledusskapis ar zemu elektrības patēriņu maksā daudz dārgāk, varbūt ir vērts izvēlēties ne tik dārgu, īpaši, ja to izmantosiet neregulāri, piemēram, vasaras sezonā vasarnīcā. Vai kamēr īstermiņā īrējat mitekli. Tad nav lielas nepieciešamības ieguldīt lielus līdzekļus. Un zemākas energoefektivitātes klases ledusskapjiem cenas patiešām ir maciņam daudz draudzīgākas. Vari ieskatīties Andelemandele leduskapju piedāvājumā

Energoefektīvi sildītāji

Mūsu platuma grādos sildītāji bieži ir neatņemama mūsu mājsaimniecības sastāvdaļa. Kā izvēlēties energoefektīvāko, lai mājās būtu gan silts, gan elektrības rēķins neizsauktu stipras galvassāpes? Katrs paaugstinātais siltuma grāds palielina apsildei nepieciešamo enerģijas patēriņu par aptuveni 5 %. Tāpēc neliels ieteikums – lieki nepārkurinām telpas!

energoefektivitates klases siltuma efektivitate un siltuma taupisana

Ja izmantojat elektriskos sildītājus, vēlams iestatīt regulatoru, lai tas atslēgtos, kad ir sasniegta noteikta temperatūra. Kā īpaši energoefektīvi sildītāji, piemēram, tiek uzskatīti konvekcijas tipa sildītāji. Tie ātri spēj uzsildīt telpas, kuras, ja ir labi nosiltinātas, nemaz tik ātri neatdziest. Savukārt gadījumos, kad telpa ir ļoti maza, vai arī telpu nepieciešams sasildīt uz īsu periodu, izdevīgs risinājums ir iegādāties lietotu sildītāju.

Augstākas energoefektivitātes klases priekšrocības

Jo augstākas energoefektivitātes klases elektroprece ir iegādāta, jo tās pievienotā vērtība ir augstāka. Tālāk apskatīsim dažus ieguvumus.

energoefektivitates klases kapec izveleties energoefektivu sadzives tehniku

Zemāki elektrības rēķini

Elektrības taupīšana mūsdienās jau vairs nav sīkumaina kaprīze. Tagad ir moderni mācēt ietaupīt, piemēram, izmantojot saules paneļus, braucot ar elektroauto vai iegādājoties energoefektīvas ierīces mājai, kas atmaksāsies ilgtermiņā, lai gan sākotnēji prasa lielākas investīcijas. 

Samazinātas CO2 emisijas

Ja gribam dzīvot zaļi un domājam par saviem bērniem, kādu zemi viņiem aiz sevis atstāsim, ir vērts papētīt, kādus CO2 izmešus radām. Pirms iegādājamies jaunu sadzīves tehniku, ir vērts atcerēties, ka pat par vienu energoefektivitātes klasi pakāpjoties, mēs varam samazināt CO2 emisiju par 10 kilogramiem gadā. Tas pielīdzināms viena koka iestādīšanai vai izglābšanai no nociršanas vienā gadā.

Ilgāks ierīces kalpošanas laiks

Jo augstākas energoefektivitātes klases tehniku iegādājamies, jo lielāka iespēja, ka tās ražošanā izmantotas kvalitatīvākas detaļas un modernāki tehniskie risinājumi. Attiecīgi, iekārta spēs kalpot ilgi un laimīgi.

Klusāka darbība

Kaitina troksnis, ko monotoni rada kāda ierīce? Pievērs uzmanību decibeliem, kad iegādājies jaunu tehniku. Jo augstāka energoefektivitātes klase, jo lietderīgāk tiek izmantota enerģija, un iekārta ir klusāka.

Meklējot sev nepieciešamo elekropreci, neaizmirsti iemest skatienu Andelemandele.lv, jo varbūt pamanīsi kādu pērli, kam vari dot otro iespēju. Un īpaši tagad, kad pārzini energoefektivitātes klases, būs vieglāk neapmaldīties plašajā piedāvājumā. Lai veiksme pērļu meklējumos!




Fotogalerija