Hei, hei! Izvairies no pircējiem, kuri pārvirza saraksti ārpus portāla! Neievadi maksājumu kartes datus lapās, kuras Tev atsūta pircējs!

Lietoti velosipēdi Taviem vasaras piedzīvojumiem – kā izvēlēties piemērotāko?

Vasara jau klauvē pie durvīm. Laiks doties ārā, izbaudīt silto laiku un pavizināties ar ričuku, jo bez tā vasara nav iedomājama. Velosipēds ir ne tikai pārvietošanās līdzeklis, tas lieliski noder arī fiziskās formas uzlabošanai un izklaidei vienatnē, kopā ar ģimeni vai draugiem. Bet pirms pazūdi Andeles lapās, kur lietoti velosipēdi pieejami plašā klāstā – lasi mūsu sagatavotos padomus, kā izvēlēties piemērotāko velosipēdu sev, bērnam vai kādam no ģimenes locekļiem!

Kādi ir velosipēdu veidi un kādam nolūkam tie paredzēti? 

Foto: Freepik.com

Kalnu velosipēds jeb MTB derēs gandrīz ikvienam, jo tas ir universāls. Piemērots gan īsākiem braucieniem uz tuvējo veikalu, gan garākam brīvdienu izbraucienam uz blakus esošo pilsētu. Labākā un drošākā izvēle braukšanai pa meža takām un grants ceļiem, pateicoties riepu saķerei ar virsmu.  

Pilsētas velosipēds, pavisam loģiski, piemērots braukšanai pilsētvidē. Zemāka augšējā truba, platāks sēdeklis, augstāk novietotā stūre un gludās riepas ļauj baudīt komfortablu un elegantu braucienu pa pilsētu. Un, ja vēl priekšā piestiprināts groziņš, kurā ielikt svaigos dārzeņus un smaržīgos ziedus no tirgus, dzīve šķiet pavisam skaita. Tiesa gan, garāku maršrutu veikšana ar pilsēta velosipēdu var sagādāt grūtības. 

Tūrisma velosipēdu uzbūve veidota tā, lai tie būtu ērti un ātri garos braucienos pa dažāda seguma ceļiem. Ar pareizu aprīkojumu var doties vairāku dienu ceļojumā pa Latviju vai pat tālāk.  

Šosejas velosipēdi būs īstā izvēle, ja plānoti aktīvi treniņi pa līdzenu ceļa segumu, jo velo riepas ir šauras ar līdzenu protektoru. Tie ir viegli un ģeometrija veidota tā, lai rastos pēc iespējas mazāka vēja pretestība. 

BMX velosipēdi uzreiz atpazīstami pēc izskata, tie ir aptuveni bērnu velosipēdu lielumā ar zemu sēdekli. Paredzēti dažādu triku veikšanai, tāpēc velosipēdiem ir izturīgs rāmis un augsti paceltā stūre, ko lielākajai daļai var apgriezt uz riņķi. 

Kā izvēlēties pareizo izmēru? 

Foto: Freepik.com

Iegādājoties velosipēdu internetā, nav iespēja uz tā uzkāpt, lai saprastu, vai izmērs ir atbilstošs. Bet tā nebūt nav problēma, ja ir zināmi daži lielumi: cilvēka augums, iekšējais kāju augstums un velosipēda rāmja lielums.

Aptuvenos izmērus vari aplūkot tabulā. 

Velo rāmja lielums, collas Iekšējais kāju garums, cm Velosipēdista augums, cm
13 – 15 65 – 70 150 – 158
15 – 17 70 – 75 158 – 170
17 – 19 75 – 80 170 – 182
19 – 21 80 – 85 182 – 190
21 – 23 85 – 90 190 – 194

Izvēloties bērnu velosipēdu, svarīgs ir nevis velo rāmja lielums, bet riteņa diametrs. Parasti katram velosipēdam tiek norādīts atbilstošais bērna vecums vai augums, bet tāpat kā pieaugušajiem, piemērotāko atradīsi, zinot iekšējo kāju garumu.  

Riteņa diametrs, collas Iekšējais kāju garums, cm Bērna vecums, gadi
10 35 – 42 1 – 3
12 35 – 50 2 – 4
16 48 – 58 4 – 6
20 55 – 63 5 – 8
24 60 – 72 8 – 12

Jāatceras, ka katram velosipēda veidam un ražotājam šie izmēri var atšķirties, precīzāk varēsi noteikt, ieejot ražotāja mājaslapā – tur noteikti jābūt sagatavotai tabulai.  

Kas vēl jāņem vērā, iegādājoties lietotu velosipēdu? 

Foto: Unsplash.com

Lai pārliecinātos, ka noskatītais velosipēds nav pavisam bēdīgā stāvoklī, palūdz pārdevējam, lai atsūta vairāk bilžu, kurās redzams velo rāmis, ķēde, stūre, spieķi, zobrati un citas daļas. Protams, lietoti velosipēdi var nebūt izcilā kārtībā, bet cītīgi meklējot, var atrast labas pērles par izdevīgu cenu. Nebaidies uzdot jautājumus dažādus jautājumus, piemēram:  

  • Kāpēc velosipēds tiek pārdots? 
  • Kad pēdējo reizi un kas tika labots? 
  • Vai ir nepieciešams mainīt kādu detaļu? 

Ieteicams iegādāto velosipēdu aizvest pie meistara, lai apskata tā tehnisko stāvokli.  

Lietoti velosipēdi ir maciņam un dabai draudzīga izvēle, tāpēc dodies uz Andele velosipēdu sadaļu,  atrodi sev jaunu labāko velodraugu un aiziet – neaizmirstamos vasaras piedzīvojumos! 

Pievienotie foto

Pievienotās pērles