Hei, hei! Izvairies no pircējiem, kuri pārvirza saraksti ārpus portāla! Neievadi maksājumu kartes datus lapās, kuras Tev atsūta pircējs!

Ziemassvētku kleitas – toreiz un tagad

Kamēr vien ir pastāvējuši īpaši notikumi, tiem līdztekus ir bijusi arī speciāli notikumam pieskaņota mode, un Ziemassvētki nav izņēmums. Vēl jo vairāk – modei bijusi liela loma mūsdienu Ziemassvētku svinību pieejai, piemēram, svētku džemperu rašanās, ko ik gadu uzvelkam tieši šajā laikā. Taču tematiskās Ziemassvētku kleitas patiesībā nav pati populārākā un atpazīstamākā modīte. Šis tituls pieder pašam Salavecītim, kurš valkā sarkana samta tērpu, apdarinātu ar baltu kažoku (mēs ceram, mākslīgo). Bet no kurienes nāk sarkanās krāsas mode?

Stils, aizgūts no bīskapa Svētā Nikolaja

Salatēva sarkanā tērpa saknes meklējamas reliģijā – 4. gadsimtā dzīvojušā bīskapa Svētā Nikolaja drēbju skapī. Viņš dažādos avotos ir attēlots, valkājot izteiksmīgi sarkanas krāsas apmetni, bet kā cilvēks – bijis ārkārtīgi laipns un labsirdīgs, bieži naudu un citas dāvanas pasniedzot nabadzīgajiem bērniem. Leģendas stāsta, ka viņš pa māju logiem un skursteņiem metis iekšā maisus ar zeltu. Ne velti Salatēvu mēdz saukt par “Saint Nicholas” vai “Saint Nick” saīsinājumā.

Vēsture mainījās 1800.-tajos un 1930.-tajos

Salatēva tērps, ko pazīstam mūsdienās, ir radies 1800.-tajos gados, kad žurnālā “Harper’s Weekly” to uzzīmēja komiksu mākslinieks Thomas Nast. Taču savu milzu savas gājienu tērps uzsāka 1930.-tajos gados, kad zviedru izcelsmes amerikāņu mākslinieks Haddon Sundblom sāka strādāt ar Coca-Cola Ziemassvētku reklāmas kampaņu. Tieši pateicoties šim vīrietim, mūsdienās Salavecīti pazīstam kā jautru, apaļīgu vīru ar bārdu, jo šis tolaik bija ļoti nepieciešamais cerības simbols Lielās Depresijas pārdzīvošanai.

Foto: Pixabay.com/Dorothe

Ziemassvētku kleitas – veids, kā ienest drūmos laikos nedaudz prieka

Svētku mode, ko piekopjam ik gadu, laika gaitā attīstījās un mainījās diezgan drastiski. Aplūkojot senas ģimenes fotogrāfijas no senākiem laikiem, teju vienmēr visa ģimene būs sapucējusies – sievietes uzvilkušas svinīgas, kuplas vai kā citādi tā laika tendencēm un iespējām atbilstošas Ziemassvētku kleitas, vīrieši – glītus uzvalkus, kreklus, vestes. Globāli, sociāli un finansiāli grūtos laikos cilvēki meklēja iemeslu priekam, svinībām un sapucēties. Un Ziemassvētki deva šo iespēju.

Mūsdienu svētku mode atšķiras

Šajos laikos īsteni greznas Ziemassvētku kleitas sievietēm mugurā redzēt var diezgan reti – vien tematiskos vai augstas klases pasākumos. Visādi citādi izvēle vairāk krīt uz ikdienišķām drēbēm vai pat pidžamām, ģimenei pamostoties Ziemassvētku rītā un izsaiņojot dāvanas. Tiesa, šo svētku mode diezgan krasi atšķiras starp Ziemeļu un Dienvidu puslodi – ja Ziemeļu puslodē, piemēram, pie mums Latvijā, kleitas Ziemassvētkiem ir no biezākiem audumiem, un no skapjiem tiek izvilkti svētku džemperi ar izadītiem ziemeļbriežiem, tad Dienvidu puslodē kleitas un džempera vietā tiek uzvilkti peldkostīmi un Salatēva cepures vai stīpiņas ar ragiem, jo, kad mums ir ziemas vidus, viņiem – vasara (līdzīgi kā mums Jāņi).

Ziemassvētku kleitas biroja ballē

Runājot par darba vietas, biroja, uzņēmuma Ziemassvētku pasākumiem, šis ir izcils iegansts, kādēļ no skapja būtu jāizvelk visgreznākā Ziemassvētku kleita un mirdzošākās rotaslietas un aksesuāri. Un kāpēc gan ne? Galu galā, mēs paši esam tie, kas rada svētku sajūtu sev, un, piekritīsi, nekas to nerada tā kā matu ieveidošana, vakara grima uzklāšana, glaunas kleitas uzvilkšana un forši pavadīts laiks kopā ar mīļākajiem kolēģiem no darba. Glamūrs, elegance,  izteiksmīgas rotas un mirdzums – šīs ir lietas, kas, līdz ar svētku pucēšanās tradīciju, jau kopš seniem laikiem nav mainījušās. Bet – kāpēc tad mirdzums un spīdīgās kleitas?

Nekaitīgs rituāls laimīgam Jaunajam gadam

Mirdzumi, spīguļi un “Tevi var redzēt pa gabalu” ir gada nogales mode, kas, kaut arī reizēm manāma Ziemassvētkos, biežāk tomēr tiek piekopta Jaungada svinībās. Šis ir laiks, kad savu lielo uznācienu piedzīvo mirdzošas Jaungada kleitas, kas klātas spīdumos, gliteros un fliteros, izšūtas ar spīdošiem diegiem vai radītas, izmantojot samtu, kam piemīt gaismu atstarojošas īpašības, vai audumus ar metāliska spīduma efektu. Un ne velti.

Foto: Pixabay.com/Алена  

Šī modes tendence, ko, šķiet, jau varam nosaukt par tradīciju, ir radusies no Jaungada novēlējuma “Shiny New Year!” jeb “Mirdzošu Jauno gadu!”. Spīdīgu, mirdzošu apģērbu vilkšana ir veids, kā vienlaikus gan nosvinēt daudzsološo nākotni, gan piesaistīt sev spožas iespējas, ko nes Jaunais gads. Apmēram tāpat kā dzirkstošā vīna dzeršana (lai nākamais gads ir dzirkstošs un rotaļīgs kā dzēriena burbuļi) vai svētku salūts (lai nākamais gads ir gaišs, spožs, krāšņs un prieka pilns). 

Mums Tev ir svarīgs jautājums

Tā kā svētki tuvojas milzu soļiem, mums Tev ir jāuzdod viens ārkārtīgi svarīgs jautājums. Ko Tu vilksi? Vai esi jau atradusi, izvēlējusies To Īsto kleitu Ziemassvētkiem? Un kā ar Jaungada tērpu? Skapī ieviesusies klasiskā “MAN NAV, KO VILKT!!!” situācija?

Cik labi, ka Tu šo šobrīd lasi! Jo mums kā reize ir izveidojusies dievīga svētku kleitu kolekcija Andeles mājaslapas “Kleitu” sadaļā. Iemet aci tur, mēs manījām pāris dievīgas Ziemassvētku kleitas, nu riktīgas Pērles, ko grēks būtu palaist garām! Tikai pasteidzies, lai kleita paspēj pie Tevis nonākt līdz svētkiem!

Un, protams – mēs, AndeleMandele ģimene, sūtām siltus apskāvienus garšīgus mandarīnus un visskaistākās, feinākās emocijas Tev un Taviem mīļajiem! Lai skaisti svētki!


 

Pievienotie foto

Pievienotās pērles