Krāsu saderība apģērbā


Krāsu mācību apguvām jau skolas solā. Visi zinām, ka ir neitrālās krāsas, pamatkrāsas, pretkrāsas un dažādi atvasinātie toņi. Ja pacenšamies pielāgoties krāsu apļa pamatnoteikumiem, varam ar sava apģērba palīdzību radīt elegantu un modernu koptēlu. Krāsu saderība apģērbā ir ļoti svarīga, ja gribam izskatīties “kā no žurnāla vāka”. 

Krāsu saderības tabula

Krāsu saderības tabula ir viens no instrumentiem, kas sniedz padomus ne tikai par krāsu saderību apģērbā, bet arī interjerā, floristikā, mākslā un daudzās citās jomās. Tas palīdz kombinēt apģērba krāsas tā, lai varētu iegūt mums vēlāmo rezultātu – harmoniju vai pilnīgi pretēji – provokāciju. Šajās tabulās krāsas var izvēlēties vai nu saderīgas, viena otru papildinošas, vai kontrastējošas un cita citu paspilgtinošas.

krasu nozime un krasu sadalijums

Īss ieskats krāsu sadalījumā:

  • neitrālie toņi – balts, melns un pelēks;

  • pamatkrāsas – sarkana, dzeltena un zila;

  • atvasinātās krāsas, kuras iegūst, kombinējot augstāk minētās krāsas – zaļa, violeta, oranža.

Spēcīgu efektu var iegūt, saliekot apģērbā kopā pretkrāsas jeb krāsas, kas krāsu aplī ir viena otrai pretim un veido stipru kontrastu, piemēram, sarkans un zaļš.

Apģērba krāsas veiksmīgam koptēlam

Lai izdotos ievērot krāsu saderību apģērbā, jāsaprot, kādas “temperatūras” krāsa patīk un piestāv. Izšķir: 

  • siltās krāsas, pie kurām varam pieskaitīt visus zemes toņus un krāsas, kas asociējas ar mierīgu, siltu atmosfēru, piemēram, oranžais, sarkanais, dzeltenais, silti brūnais;

  • vēsās krāsas, kuras ir dzidras, atspirdzinošas un tīkamu vēsumu radošas, piemēram, zili, koši zaļi, violetīgi, purpurīgi un pelēcīgi toņi.


krasu nozime un krasu temperatura

Lai saprastu, kuras krāsas piestāv tieši tev, vari pamēģināt pielaikot dažādu toņu apģērbu. Iemesls tam ir gaužām vienkāršs – ne viss, kas skaisti izskatās veikala skatlogā vai draudzenei mugurā, tikpat labi piestāvēs arī tev. 

Ja vēlies radīt elegantu izskatu, izvēlies neitrālas apģērba krāsas, jo tā ir klasiska vērtība. Ar tām vari droši kombinēt jebkuru citu krāsu. Tās viena otru papildinās un akcentēs.

Krāsu nozīme

Vai, iegādājoties sev jaunas drēbes, esi aizdomājusies, ko katra apģērbu krāsa nozīmē? 

Ja nē, tad tagad apskatīsim tuvāk dažas no tām, kuras varētu būt aktuālas mums šosezon.

krasu nozime apgerba

Oranža

Siltums, enerģija, prieks, dzīvīgums, radošums, optimisms un komunikācija – to visu sniedz  oranža krāsa. Nozīme šai krāsai asociējas ar daudzām pozitīvām lietām. Tamdēļ oranžo krāsu var izmantot, lai piešķirtu savai dzīvei dinamiskumu, radošumu un siltumu dzīves telpā.

Zaļa

Daba, zeme, dzīvība, līdzsvars un iekšējs miers, drošība, dziedinošu sajūtu radīšana, labklājība, relaksējoša miera sniegšana. Zaļās krāsas nozīme ir vairāk saistāma ar dabiskumu un videi draudzīgu dzīvesveidu. Izvēloties siltāk zaļus toņus, panāksiet mierīgu efektu, bet ar košākām un vēsākām zaļā niansēm sniegsiet svaiguma sajūtu.

Zila

Ticība, cerība, garīgums, sapratne, uzticība, dziļums, bezgalība, miers un klusums. Zilās krāsas nozīme saistās ar harmoniju visapkārt, veicina gan koncentrēšanos, gan palielina uzmanības spējas. Šī krāsa ir ļoti pateicīga, ja gribat palīdzēt sev sakoncentrēties kādam svarīgam uzdevumam. Valkājot zilas krāsas apģērbu, neradīsi lieku spriedzi savos sarunu biedros, bet sniegsi uzticēšanos un paļāvību.

Rozā

Romantika, mīlestība, sievišķība, mierinājums, jaunība un maigums. Rozā krāsas nozīme noteikti akcentēs tavu sievišķību. Ja vēlies radīt sajūtu, ka esi maiga un pūkaina, izvēlies rozā. Ja domā, ka rozā tev nepiestāv, paspēlējies ar tā niansēm – no lašrozā līdz bārbijrozā. Vari izmantot arī tikai kā nelielu akcentu savā garderobē, piemēram, izvēloties šallīti vai lakatiņu maigajā pasteļtonī.

Sarkana

Uguns, enerģija, dzīvība, vara, seksualitāte, kaisle, sievišķība, liktenīgā sieviete, kā arī bīstamība un brīdinājums. Sarkanās krāsas nozīme mūsu ikdienā ir neatsverama, ja gribam kļūt pamanāmas, lai liktu par sevi manīt. Ja kāda saka, ka sarkans manā garderobē nekad nebūs, jo liekas par uzkrītošu, tad sāc ar to, ka noriskē un pamēģini šo kaisles pilno toni savā naktsveļā vai apakšveļā. Pašapziņa celsies ar garantiju, un arī gaita būs daudz pārliecinātāka.

Dzeltena

Prieks, optimisms, laime, smaidi, brīvība, iedvesma, mājīgums, radošums un siltums. Ja gribi sajust, kāda ir dzeltenās krāsa nozīme tīri fiziski, uzvelc šīs krāsas jaku un uzreiz sajutīsi siltuma pieplūdumu. Reizēm tas ļoti palīdz. Ir dzīvespriecīgais citrondzeltenais tonis, ar kuru tevi pamanīs pelēkajā pūlī, un ir olu dzeltenais, kas ir tik mīlīgs kā omes biskvīta kūka vai vaniļas mērce. Kārdinoši, vai ne? Piemeklē savu īsto toni.

Īstā krāsa apģērbā

Krāsu ir tik bezgalīgi daudz. Bez tām mūsu pasaule būtu pavisam neinteresanta. Atliek tikai, pārzinot dažādo krāsu saderību apģērbā, piemeklēt sev atbilstošāko toni, un tad jau visi vārti vaļā. Un tajos brīžos, kad esi iegriezusies Andelemandele.lv, atceries, ka tava īstās krāsas pērle ir tepat, ir tikai nedaudz jāpameklē. Lai veicas pērļu medībās!




Gallery