Uzmanies no darījumiem, kas tiek pārvirzīti ārpus portāla! Lai noformētu darījumu NAV nepieciešama Tava epasta adrese, kartes dati vai jebkāda cita sensitīva informācija.

Praktiskas idejas dārza iekārtošanai privātmājai

Privātmāja ar savu pagalmu un dārzu prasa zināmu uzmanību un rūpes. Dārza iekārtošanu sāc ar ideju apkopošanu – ko noteikti vēlies un ko nevēlies savā pagalmā. Apdomā tādas lietas kā: dārza veidolu, mēbeļu izvietojumu, vēlamos augus un kokus, kā arī citas idejas. 

Kad dārza idejas apkopotas, sagatavo plānu, kā visu realizēt. Nozīme ir ne tikai finansiālajām iespējām, bet arī praktiskiem faktoriem. Piemēram, ir darbi, ko var paveikt tikai gada siltajā laikā. Augu un koku stādīšanai ir noteikti mēneši, kuros tos vēlams iestādīt. Šajā rakstā apkopoti vairāki praktiski padomi dārza iekārtošanai.

Dārza nozīme privātmājas vides kopējā estētikā

Privātmāja un dārzs ir divas nešķiramas lietas, kas viena otru papildina. Lai kopējā vides estētika būtu baudāma, jārūpējas ne tikai par mājas iekštelpām, bet arī ēkas ārējo fasādi. Kad fasāde sakopta, tikpat būtiski arī labiekārtot pagalmu un dārzu. 

Pirmā lieta, kas piesaista uzmanību, ir zāliens. Tas aizņem proporcionāli lielu pagalma daļu, tāpēc svarīgi to regulāri pļaut, lai zāle nav pāraugusi, un sausuma periodos mauriņu regulāri apliet, lai tas neizdeg vasaras karstumā. 

Otra lieta – taciņas un celiņi. Labs risinājums ir bruģis, jo tas ir samērā viegli ieklājams, kā arī tā uzturēšana neprasa lielas rūpes. Augi, krūmi un koki sniedz dārzam piepildītāku sajūtu. Ne tikai vizuāli, bet arī emociju līmenī, jo katrs augs ir dzīvs.

Priekšrocības: labsajūta, atpūta un estētika

Labiekārtots dārzs prasa ieguldīt darbu, taču pēc tam vari baudīt sava darba augļus, dzerot rīta kafiju terasē vai laiski atpūšoties šūpuļkrēslā. Cilvēks mīl ar acīm, tāpēc pievērs uzmanību arī detaļām – izravē nezāles, nolasi vecās augu lapas, neatstāj netīras mantas un vienmēr sakop vidi sev apkārt. 

Dārza labiekārtošanai izvēlies kvalitatīvas un izturīgas dārza mēbeles. Galdi, krēsli, nojumes, dārza šūpuļkrēsi un citi aksesuāri ir noderīgi ikvienā dārzā. Gada aukstajā sezonā uzglabā mēbeles slēgtā telpā vai apklāj tās ar mitrumu aizturošu pārklāju. 

Dārza veidols

Foto: Pexels.com/Rene Asmussen

Dārza veidols atkarīgs no tā, kādu to vēlies iekārtot. Ja zini, ka laika un vēlmes daudz rušināties dārzā nav, tad labs risinājums būs dārzs ar iekoptu zālienu, dažiem kokiem un atpūtas stūri. Ja mīli darboties ar augiem un stādiem, vari iekopt ziedu dārzu, vairākas dobes un siltumnīcu, kur ik gadu rūpēties par sezonas ražu. 

Dārza veidolu gadu laikā vari mainīt, atjaunot un papildināt. Kas citu gadu nebija aktuāls, šogad varbūt ir tieši laikā. Idejas dārza iekārtošanai vari aizņemties gan no kaimiņiem un paziņām, gan meklēt internetā. Ar profesionālu padomu vari lūgt dalīties dārzniekus un ainavu arhitektus.

Idejas, ar kādiem elementiem padarīt dārzu interesantu

  • Ceļi, ietves un taciņas – Lai nokļūtu no vienas dārza vietas uz otru, var iet vienkārši pāri zālājam. Taču ar laiku tiks iemīdīta neglīta taciņa, kas lietus laikā piepildīsies ar peļķēm. Sākotnēji vari ierīkot dažas galvenās ietves, pa kurām pārvietoties. Laika gaitā ievērosi, vai izmanto vēl kādu ceļu savā pagalmā. Brīdī, kad tur sāks veidoties taciņa – ierīko to kārtīgi ar bruģi, akmentiņiem vai citu segumu.
  • Apgaismojums un dekoratīvi elementi – Apgaismojums ir īpaši svarīgs vakaros un aukstajā sezonā, kad lielu dienas daļu ir tumšs laiks. Energoefektīva izvēle ir ar saules baterijām uzlādējams apgaismojums, kas dienas laikā enerģiju saražo, bet vakarā – izmanto. Dekoratīvie elementi piešķir akcentu ikvienā dārzā. 
  • Sēta un atpūtas zonas – Idejas dārza iekārtošanai, lai tajā būtu patīkami pavadīt laiku un atpūsties, vari smelties internetā. Iesakām izvēlēties ērtus krēslus, pietiekami lielu galdu un padomāt par nojumi, zem kuras patverties lietus, vēja un stipras saules laikā. 
  • Ūdens elementi un dārza dekorācijas – Ūdens elementi – lielākas un mazākas strūklakas, dīķis, baseins un citi elementi ir ne tikai vizuāli baudāmi, bet arī praktiski un noderīgi. Ja mājā dzīvo mazi bērni, drošības apsvērumu dēļ, ieteicams ūdenstilpni norobežot ar žogu. Idejas dārza iekārtošanai, lai tas būtu drošs arī bērniem, vari aizgūt no citiem vecākiem. Dārza dekorācijas svarīgi izvēlēties nepārspīlējot – mazāk ir vairāk.

Dārza kopšana un uzturēšana

Regulārās kopšanas darbības un pienākumi. Katras sezonas sākumā un noslēgumā dārzā nepieciešams veikt ģenerālo tīrīšanu – izravēt nezāles, novākt vecos augus un lapas, sakopt zālienu, apgriezt kokus un krūmus un citus darbus. Arī visas sezonas laikā svarīgi dārzu uzturēt kārtīgu un sakoptu.

Augu aizsardzība un slimību novēršana. Ja pamani, ka kādu augu nomāc slimība vai kaitēkļi, laicīgi par to parūpējies, lai tie neizplatās visā dārzā. Palīdzību un padomu vari lūgt ekspertiem, kas ikdienā rūpējas par augu drošību un labsajūtu. 

Dārza iekārtošana

Foto: Pexels.com/Karolina Grabowska

Kad idejas dārza iekārtošanai apkopotas, laiks ķerties pie praktiskas darbošanās. Ja laiks, zināšanas un iespējas atļauj, iekārtošanas darbus vari veikt pati. Tomēr nebaidies uzrunāt līdzcilvēkus, jo palīgi noder vienmēr. Ja dažādu apsvērumu dēļ saproti, ka pati visus darbus paveikt nespēsi, lūdz palīdzību profesionāļiem.

Andelemandele.lv atradīsi dārza mēbeles un instrumentus, kas noderēs dārza labiekārtošanas procesā. Ik dienu sludinājumu portālā tiek pievienotas jaunas pērles, ar kurām papildināt savu dārzu. Pasteidzies un atrodi sev piemērotāko!