Hei, hei! Uzmanies no darījumiem, kuri tiek pārvirzīti ārpus portāla! Nedalies ar savu e-pasta adresi, lai veidotu sūtījumu. Vienmēr uzmanies no pircējiem, kuri lūdz ievadīt kartes, internetbankas datus vai PIN kodus.

Ko nozīmē apģērbu un veļas mazgāšanas simboli?

Foto: Pexels.com/Karolina Grabowska

Vai jums ir gadījies ielikt veļas mašīnā pieauguša vīrieša džemperi, bet pēc mazgāšanas izņemt stipri samazināta izmēra izstrādājumu? Vai otra biežākā kļūda – drēbju nokrāsošanās neievērotas temperatūras dēļ vai nepareizi sašķirojot veļu pirms mazgāšanas. Tad turpmāk rakstā izpētīsim, kuri ir biežāk sastopamie veļas mazgāšanas simboli un ko tie īsti nozīmē.

Veļas mazgāšanas simboli

Lai nekļūdītos temperatūras režīmos, vērts pirms veļas mazgāšanas rūpīgi apskatīt apģērbu kopšanas zīmes, kuras norāda atļautos mazgāšanas grādus. Nav slikti šīs zīmes jau papētīt pie apģērba iegādes, lai nenonāktu situācijā, kad pamanāt, ka drēbi nemaz nav atļauts mazgāt mājas apstākļos vai nepieciešama tikai sausā kopšana.

Foto: Freepik.com/kwangmoop

Apģērbu kopšanas apzīmējumi, kuri atbildīgi par mitro kopšanu, viegli atpazīstami pēc ikonas, kura atgādina vanniņu ar ūdens viļņojumu virspusē

  • te uzmanība jāpievērš cipariem jeb grādiem, kas ierakstīti tai iekšpusē, jo tie nozīmē ieteicamo temperatūras režīmu, kurā mazgāt veļu;
  • ja vanniņā ir iezīmēti punkti, no viena līdz pat sešiem, arī tas nozīmē temperatūru. Viens punktiņš atbilst 30° C, kas mūsdienās ir visbiežāk sastopams, ņemot vērā plašo sintētiskā materiāla pielietojumu apģērbu ražošanā. Divi punkti atbilst 40° C un tā tālāk, līdz pat sešiem punktiem, kas ir jau 95° C, ko izmantojam retāk, ja nu vienīgi netīrajiem trauku dvieļiem vai kokvilnas gultas veļai;
  • ja ūdens vanniņa ir nosvītrota, tātad mazgāšana ir aizliegta;
  • ja vanniņā ir ievietota plauksta – paredzēts mazgāt ar rokām vai veļas mašīnā, kura piedāvā rokas jeb īpaši saudzīgu mazgāšanas režīmu.

Samezglota virve iesaka izstrādājumu izspiest vai, tieši pretējii, nedrīkst izspiest lieko mitrumu, ja tā ir nosvītrota.

Veļas žāvēšanas simboli

Veļas žāvējamās mašīnas ir salīdzinoši jaunums veļas kopšanas pasaulē. Tie, kas ir pamēģinājuši žāvēt drēbes žāvētājā, novērtē to komfortu, ko sniedz šī ierīce. Kāpēc gan neizmantot mūsdienu tehnoloģijas, ja tādējādi varam atvieglot savu ikdienu. Svarīgi ir to izmantot pareizi. Ja mājās ir veļas žāvētājs, ir labi zināt un atpazīt, kādi apzīmējumi apģērbu kopšanai ir paredzēti, izmantojot šīs ierīces.

Apģērbu kopšanas zīmes, kuras vēsta par žāvēšanas funkciju, atgādina kvadrātu, kurā ievilkts aplis, kas pieskaras visām malām. Vizuāli līdzinās pašam veļas žāvētājam.

  • Ja vidū šim simbolam iezīmēts viens punkts, veļu ieteicams žāvēt zemā temperatūrā;
  • Ja ir divi punkti, tad varat žāvēt normālajā režīmā kā ierasts;
  • Ja ikona ir nosvītrota, tad drēbes žāvēt nevajadzētu, citādi var sagaidīt pārsteigums, un ne tas patīkamākais.

Veļas žāvēšana iespējama arī to klasiski izkarinot uz rāmja vai novietojot horizontāli uz plakanas virsmas. Te jāmeklē simbols tukšs kvadrāts, kurā būs papildu apzīmējumi, lai saprastu, kā novietot veļu. Šis gan ir retāk sastopams apzīmējums.

Veļas balināšanas simboli

Reizēm traipi uz drēbēm veidojas no ogām vai citiem pārtikas produktiem. Tad nekas cits neatliek, kā mēģināt no šiem traipiem atbrīvoties, izmantojot balinātāju. Bet, vai to vispār drīkst darīt, būtu labi noskaidrot, pirms ķeraties pie nopietnās procedūras.

Veļas mazgāšanas simboli, kas apzīmē balināšanu, tiek apzīmēti ar trijstūri. 

  • tukšs trijstūris nozīmē, ka atļauta jebkāda veida balināšana;
  • trijstūris ar CL burtiem atļauj veikt balināšanu ar hloru saturošiem balinātājiem;
  • trijstūris ar divām slīpam, paralēlām līnijām iekšpusē atļauj tikai balināšanu ar līdzekļiem, kuri nesatur hloru;
  • nosvītrots vai melns trijstūris signalizē, ka diemžēl šis apģerbs nav paredzēts nekāda veida balināšanai.
  •  

Ķīmiski tīrāmi apģērbi

Ne visas drēbes ir atļauts mazgāt veļas mašīnā. Reizēm ir jādodas uz ķīmisko tīrītavu, lai uzticētu apģērba sakopšanu sava amata profesionāļiem. Tomēr vienmēr ir labi zināt, ko drīkst darīt un ko nē, jo visbiežāk šādi veļas mazgāšanas simboli atrodas uz virsdrēbēm vai speciāla materiāla tērpiem, kuri nemaksā nemaz tik mazu naudu.

Kā pamatsimbols ir aplis, kas apzīmē, ka atļauta tikai profesionālā tīrīšana. Burti tā iekšpusē norāda, kādus reaģentus ķīmiskā tīrītava drīkst izmantot. Ja aplis ir nosvītrots, ķīmiskā tīrīšana ir aizliegta.

Apģērbu gludināšanas apzīmējumi

Foto: Pexels.com/Sarah Chai

Ar to, ka drēbes ir tīras un izmazgātas visas rūpes nebeidzas. Lai neizskatītos nevīžīgi, veļa ir jāgludina. Apģērba kopšanas simboli, kas apzīmē gludināšanu, ir shematiski attēlots gludeklis, kas atļauj gludināt drēbes.

  • gludeklis ar vienu punktu iesaka, ka gludināšanu jāveic zemā temperatūrā. Jo vairāk punktu, jo karstāku režīmu varam izvēlēties;
  • ja zem gludekļa ir krusteniskas līnijas, nedrīkst izmantot tvaika funkciju;
  • ja gludeklis ir pārsvītrots, gludināšana diemžēl nav atļauta.

Kad visi veļas mazgāšanas simboli ir apgūti, atliek tikai ievērot pareizu kopšanu. Svarīgi ir pirms mazgāšnas drēbes sašķirot pēc krāsām un materiāla, ja tas ir iespējams. Reizēm uz drēbēm piešūtās auduma birkas ir pat īpaši norādīts, ka apģērbs jāmazgā atsevišķi vai ar līdzīgas krāsas izstrādājumiem, jo var krāsot.

Ja īpaši nepatīk pavadīt laiku gludinot, piemēram, vīriešu kreklus, tad mēģiniet izvēlēties drēbes, kuras apzīmētas ar “easy iron” apzīmējumu, kas nozīmē, ka tie būs vieglāk gludināmi. 

Daudzi ražotāji uz apģērbu birkām sākuši izvietot ne tikai apzīmējumus, bet arī pievieno vārdisku tekstu, kā apģērbs ir kopjams. Tas priecē un reizē atvieglo. 

Lai izdodas, iegādājoties ko sev noderīgu Andelemandele.lv, pareizi to kopt, lai saglabātu tikpat kvalitatīvu, kāds tas bija pirmssākumos!