IIN piemērošana❗️❗️❗️

Kā,tad ar šo,pērļu pārdevèjas?😄
Cita vīpsnās, bet tomēr aktuāli😊:
jauns.lv
Ann Ann
Raksta publicēšanas gadam nekāda sakarā nav.
Nekas jau nemainīsies un nav mainījies,jo likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir spēkā un netiks atcelts neviens punkts par saimnieciskās darbības veikšanu un IIN piemērošanu.
Lūk☝?:m.tvnet.lv
Wen Dy
Tirgojot SAVAS PEONISKĀS mantas, VID neliks maksāt IIeN un reģistrēties kā saimn. darb. veicējam.
SAVAS personiskās mantas drīkst tirgot- tā neskaitās saimnieciskā darbība un neapliekās ar nodokļiem.
Baigi gari jāraksta pēc kādiem kritērijiem VID vērtē kas ir saimnieciskā darbība un kas nav, bet īsumā- saimnieciskā darbība ir darbības , kas vērstas ar mērķi gūt peļņu....
Ann Ann
Tieši tā:
Tāpēc ir noteikti kritēriji, pēc kuriem fiziskās personas darbību kvalificē kā saimniecisko darbību:

1) darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību;

2) darījumu regularitāte un sistemātiskums – trīs un vairāk darījumi gadā vai pieci un vairāk darījumi trijos gados;

3) ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro gadā, izņemot ienākumus no personiskā īpašuma atsavināšanas (personiskai lietošanai paredzēto kustamo lietu – mēbeļu, apģērba un citu lietu).


Trīs un vairāk darījumi gadā!!!
Te jau meitenēm ir 3xned.darījumi!?

Viss ir skaisti ar šiem portāliem:Andelemandele,Atverskapi utt.,bet reāli-šeit tirgojot,ir saskatāma saimnieciskā darbība!

Kā ir ar Andelemandele tirdziņiem Ķīpsalā utt.?
Šis jautājums mani patiešām ieinteresēja,jo...vienmēr jau ir tā, nekas neinteresē,līdz pašiem nesāk VID rakstīt vēstules un sodus uzlikt!
ketijabb
Man liekas, ka ja Vid reāli kādam piemērotu saimnieciskās darbības statusu par to, ka viņš ir pārdevis vairāk nekā 3 savas personiskās un savu bērnu lietas gada laikā ( es nerunāju par nekustamajiem vai auto), tad tas būtu pamats tiesāties Eiropas cilvēktiesība tiesā - tiek ierobežotas personas tiesības brīvi rīkoties ar savu mantu. Tad jau tikpat labi meitenēm būtu jāmaksā ienākuma nodoklis, ja , piemēram, draugs vai mīļākais uzdāvina kādu dārgu rotaslietu ar briljantiem, Chanel 1.55 somiņu vai auto...
Ann Ann
Pilnībā piekrītu,bet,portālu rakstos,kur ieliku linku ir reālas situācijas par IIN piemērošanu,kur uzskatāms,ka tiek veikta saimnieciskā darbîba!
Dāvināšanai ir savādāk...
Jo doma ir tāda,ka persona,pārdodot regulāri kādu savu personīgo mantu (izņemot nek.īp.,auto) gūst ienākumus un,ja šie ienākumi ir regulāri,kā interpretē VID pārstāvji,tad tà ir uzskatāma par saimniecisko darbību,kuru,savukārt,jāreģistrē un attiecīgi jānomaksā IIN.
Tas viss noteikt likumā!
Šī IIN piemērošana man lika aizdomāties par to,kas gan ir ar šiem portāliem,kā Andelemandele,Atverskapi,SS...
Jo,reāli papētot šeit sludinàjumus,pārdevējām ir nevis dažu lietu pārdošana,kuras neder vai nepatīk,bet reàls bizness,ja to tā var nosaukt!Kur,iepērkot,no Ķīnas par lētām naudiņām,šeit uzliek uzcenojumu x2.
Wen Dy
Nevajag mulsināt cilvēkus- nu SAVU personiso lietu tirgošana-nav saimnieciskā darbība, kaut arī ir vairāk kā 3 darījumi gadā... Kaut 500 darījumu gadā- tā noteikti netiks vērtēta kā saimnieciskā darbība....
VID nevērtē tikai pēc viena punkta- t.i. ja vairāk kā trīs darījumi, t.i. ja esi nopārdevusi trīs SAVAS kleitas- tad tā automātiski nav saimnieciskā darbība...

Saimnieciskā darbība IR darība ar mērķi gūt peļņu....
Ja pārdod savu keitu, jaku vai tml.- noteikti ka tās pārdošanas cena ir zemāka par iegādes cenu- tātad- tā noteikti nav darbība, kas vērsta ar mēķi gūt pelņu...

Cits stāsts ir par to, ka nopērkam lētāk- bet tirgojam tālāk ar uzcenojumu... TĀ jau gan ir saimnieciskā darbība.
VID ir sava metodika kā klasificē kuri ir saimnieciskās darbības veicēji, un kuri nav.

Sevišķu uzmanību VID pievērš jauno lietu tirgotājiem- t.sk. pārpircējiem....
Rotu, aksesuāu darinātāji, apgērbu šuvēji, pamperu tirgotāji, jaunu George vai tml. apģērbu tirgotāji utt....



Ann Ann
Hei!
Mulsināt cilvēkus??
VID tā samulsinās,ka neviena vairāk neko tirgot negribēs!?
Wen Dy,vai negribiet izlasīt vai jeb nemākat???!
Citēju VID:
„Par personīgās mantas pārdošanu, ja tas notiek epizodiski, nodokļi valstij nebūs jāmaksā. Gadījumā, ja cilvēks nopērk kleitu, viņam tā neder, bet viņš to pārdod tālāk, nekāds nodoklis jāmaksā nav, bet ja šāda „pārdošana’ notiek jau sistemātiski, piemēram trīs reizes taksācijas gada laikā, tad to jau sāk uzskatīt par saimniecisku darbību,” stāsta VID pārstāve Evita Teice Mamaja.
Wen Dy
Vajag izlasīt visu tekstu un nevjag izraut vienu teikumu vai frāzi no konteksta.
Ir vēl daudz dažādu citu rakstu un skaidrojumu par šo tēmu un daudz -kur informācija pasniegta profesionāli.
Pašā VID mājas lapā ir cilvēkam saprotamā vadolā pasniegta OFICIĀLA informācija, skaidrojumi, metodiskie materiāli...

Manā rīcībā ir oficiāla vēstule no VID ( 01.06.2017) atbilde uz lūgumu sniegt skaidrojumu par personisko mantu pārdošanu
Citēju VID konsultatu atbildi:
----
(...)
Saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 9.panta pirmās daļas 19.2punktā noteikto, gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek aplikti ienākumi no personīgā īpašuma (fiziskajai personai piederošas personiskai lietošanai paredzētas tādas kustamas lietas kā mēbeles, apģērbs un citas kustamas lietas) atsavināšanas, izņemot ienākumu no: (...)

Tādējādi fiziskās personas ienākums no sev piederošu personīgai lietošanai paredzētu kustamu lietu pārdošanas nav apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11.panta 1.1daļā noteikts, ka par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Saimnieciskā darbība ietver arī ar uzņēmuma līguma izpildi saistīto darbību, profesionālo darbību, nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, komercaģenta, māklera un individuālā komersanta darbību, kā arī fiziskās personas īpašumā esoša individuālā uzņēmuma (arī zemnieka un zvejnieka saimniecības) darbību.
Savukārt, likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11.panta 1.3daļā noteikts, ka fiziskās personas darbība kvalificējama kā saimnieciskā darbība, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:
1) darījumu regularitāte un sistemātiskums (trīs un vairāk darījumi taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumi trijos taksācijas periodos);
2) ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk euro taksācijas gadā, izņemot ienākumus no personīgā īpašuma atsavināšanas atbilstoši šā likuma 9.panta pirmās daļas 19.2 punktam;
3) darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Tādējādi, ņemot vērā visu iepriekšminēto, katrs konkrētais gadījums ir jāizvērtē, lai konstatētu, vai fiziskās personas veic nereģistrētu saimniecisko darbību.
-----
Tātad velreiz vēršu uzmanību uz to, ka VID KATRU KONKRĒTU GADĪJUMU izvērtē.... Tas nenozīmē, ka, ja pārdevi savas drēbes, piem, bija kaut vai 100 darījumi- tad tas automātiski nenozīmē, ka esi saimnieciskās darbības veicējs...
Ja nopārdevi 5 savas mantas un ieguvi 15 000 EUR, tad jau gan VID var sākt izrādīt pastiprinātu interesi par darījumiem!
ievaber
Man liekas pavisam vienkārši. Ja kleitu, ko pati sev pirku par 50€, pārdodu par 10€ - kur tur saimnieciskā darbība? ? Ļoooti slikts bizness ar mīnusiem, es teiktu ?
This topic has been inactive for more than 30 days, no new comments will be accepted.