Kažociņi

Peh, redzu andelmandelē visus tos kažokus un nevaru par to nedomāt - kāpēc sievietēm ir vienalga, ka viņu untuma dēļ, bieži vien pusdzīviem trusīšiem un lapsiņām novelk ādu nost un audzē necilvēcīgos apstāklos? Es vēl kaut kā saprotu lopiņu audzēšanu sliktos apstāklos, lai ēstu viņu gaļu - gaļai līdzīga aizvietotāja nav, daudziem veģetāra diēta liekas par grūtu un pieprasījums ir liels, bet kvalitatīvas mākslīgās kažokādas neizskatās daudz sliktāk par īstajām. Vai kāda man var paskaidrot kā tik ļoti var censties ignorēt kažoka ražošanas procesu, ka naktīs var gulēt mierīgi? Gulēt mierīgi apzinoties, ka esi atbalstījis industriju, kura dzīvniekus tur tādos apstākļos, ka tie sajūk prātā, sāk plūkāt sav ādu, slimo un bieži vēl ir pusdzīvi, kad tiem novelk ādu?
violetbird
Es saprotu, ka uz šo foruma poustu neviena kažoku valkātāja pat neskatīsies, jo tas ir tas ko šie cilvēki dara - mērķtiecīgi ignorē, lai varētu turpināt sadzīvot ar tik amorālu rīcību, bet ja kāda šo lasa, kurai ir draudzene, kas valkā kažokus - lūdzu, nebaidies parunāt ar savu draudzeni un parādīt viņai kādas šausmas viņa atbalsta pērkot kažokus.
violetbird
Īpaši traki ir ar aizdomīgi lētām kažokādām, kurām dzīvniekus ir audzējuši kaut kur ķīnā vai kādā nabadzīgā valstī. Lielās apģērbu kompānijas (piem. tas pats H&M) bieži vien pat cilvēkiem liek strādāt drausmīgos apstāklos, nepiedāvājot par to pienācīgu samaksu. Nabadzīgajās valstīs cilvēki iet strādāt jebkādu darbu, pat ja darba vieta nav droša un alga - negodīgi maza. Ja kāda netic, padomājiet pašas - kā gan tas pats H&M apģērbs var būt tik lēts un kompānija - vēl jo projām pelnīt? Un tagad iedomājaties kādos apstāklos audzē dzīvniekus, lai varētu to kažokādu pārdot lētāk? Internetā ir pieejami simtiem video no šādām dzīvnieku fermām. Un pat Latvijā nav tā, ka šiem dzīvniekiem lautu kustēties, labi barotu un tad humāni nobeigtu - arī Latvijā viņus visu mūžu tur šauros krātiņos, kur tie jūk prātā un slimo.
A. Ā.
Un tagad iedomājies... ja apģērbus neražotu 3. pasaules valstīs, kur tā ir vismaz kaut kāda iespēja turieniešiem nopelnīt, cik maksātu apģērbi, tehika utt? Labāk paskaties simtiem video par to, kādā nabadzībā pasaulē dzīvo cilvēki, un iztēlojies kādā nabadzībā mēs paši dzīvotu, ja viss tiktu darīts pēc augstākajām morāles normām un mēs nevarētu atļauties sevi kaut vai apģērbt. Lētās kažokādas ir iespēja cilvēkiem, kuriem varbūt svarīgāks ir VALUE, iegādāties siltu kažoku, kurš kalpos ilgu laiku, nevis kārtējo ZARA jaku, kuru tāpat kāds nabaga cilvēks ar par kapeikām šuvis kopā, kuru pēc gada varēs izmest, bet tā maksās tikpat, cik silts kažoks.

liga-j.
Neesmu ne par, ne pret, pašai ir šis tas no kažokādām (ne kažoks - mētelis), taču nepiekrītu, ka mākslīgais neizskatās sliktāk. Atšķirība ir ievērojama, turklāt āda ir populāra ne jau dēļ šika, bet gan dēļ lietošanas un kalpošanas īpatnībām, jo kalpo krietni ilgāk par jebkuru citu materiālu (zābaki, somiņas utt). Kažoki kalpo pat vairākus gadu desmitus un nezaudē to spožumu. Protams jāskata tas ir vēsturiski, jau vēsturiski tieši kažokādas cilvēku uzturēja siltumā un cilvēki ēda gaļu, lai uzturētu sevi pie dzīvības un labsajūtas. Nu diezvai tie instinkti pēkšņi tā izzudīs. Turklāt visi, kas sevi tā sauc par veģetāriešiem vai veganiem tieši dzīvnieku labsajūtas principa dēļ - domāju, ka tādu īstu vegānu nemaz nav iespējams būt. Dzīvniekiem tiek nodarīts pāri arī kviešu audzēšanas procesā (kad laukus leja ar ķīmiju, lai iznīdētu kukaiņus - ar ko kukaiņi ir sliktāki par, teiksim, trusi?) Turklāt visa sadzīves ķīmija? - tā taču tiek "dermotoloģiski" testēta - ne jau uz maziem bebīšiem... Iznāk, ka tāds īsts dzīvnieku mīlis un vegāns ēd tikai bezmaz riekstus pa tiešo no koka, ģērbjas pašaustos linu svārkos un dzīvo pļavas vidū nezinādams mūsdienu pasauli, jo pilnīgi it viss kkāda veidā nodara pāri dzīvniekiem vai cilvēkiem. Tā lūk es domāju, un domāju, ka viss, kas ir ar mēru ir ok un tamdēļ nav vērts cepties ēterī, bet turpināt izdarīt savas izveles - piemēram vnk nepirkt ādas izstrādājumus.
violetbird
Manuprāt ir svarīgi izvairīties no kaitēšanas dzīvniekiem cik nu tas ir mūsu iespēju robežās un tik tāl, cik tas nenāk par sliktu mums pašiem. Senos laikos mums nebija izvēles, kā tikai valkāt kažokus, lai nenosaltu - tagad ir daudzi citi apģērba gabali un personīgās mašīnas ar ko nenosalt Latvijas ziemā. Vai tad dāma, kas var atlauties kažokus ziemā ikdienā izmanto sabiedrisko transportu? Nu, ja jautā ar ko trusis ir labāks par kukaini - par trusi ir droši zināms, ka trusim sāp, savukārt par kukaiņiem tas vēl nav noskaidrots - ja izbadējušos tarakānu pārgriež uz pusēm, tas turpinās ēst it kā nekas nebūtu noticis. Manuprāt morāli pieņemami ir ekspluatēt dzīvniekus tikai tad, kad tas ir svarīgi mūsu izdzīvošanai, piem. medikamentu testešanā un eskimosiem valkāšanai, jo bez tām viņi tiešām nosaltu. Visādi citādi jāsaka - vai tu nospiestu pogu, ja zinātu ka par tās nospiešanu tev iedos šokolādi, bet kaut kur citur uz pasaules mocīs un nogalinās kādu tev nepazīstamu cilvēku uz kura mokām tev nevajadzēs skatīties? Jo ja tā skatās - ar ko emocionāli ir tuvāks nepazīstams cilvēks nekā nepazīstams dzīvnieks - manuprāt tikai ar to, cik viegli tam ir empatizēt. Ir vieglāk nogalināt dzīvniekus, kuru sejas un vaibsti loti atšķiras no mūsējiem.
A. Ā.
es arī katru reizi, kad ieraugu šādus protestus, vienkārši pasmīnu... tu ari automašīnās nekāp, ja iekšā ir ādas salons? Vai tu ej klāt visiem uz ielas un aizrādi par to, ka viņi valkā ādas apavus? Vai tu nelieto kosmētiskos/sadzīves utt līdzekļus, kas testēti uz dzīvniekiem? Nemaz nerunājot par tavu ģimeni, draugiem, paziņām un kolēģiem , kuri ēd gaļu!
Tāda ir dzīve .. lai izdzīvotu, arī dzīvnieki nogalina viens otru, un mīnus 20 grādos, es ne sekundi nenožēloju to, ka man mugurā ir silts kažoks un kājās silti ādas zābaki. Protams, ka par to, kādos apstākļos notiek kažokādu iegūšana, var diskutēt ilgi un dikti, bet tas jau ir pavisam cits temats. Tā jau ir morāle par veidiem kā dzīvnieki tiek audzināti un nogalināti, nevis par pašu kažokādu nēsāšanas faktu.
violetbird
Nu ja godīgi tad par ādas apaviem un mašīnu saloniem man vēl īsti nav skaidrības kādu ādu tajos izmanto. Ja tā ir piem. cūku āda, ko iegūst no cūkām kuru pārējās dalas apēd, man tas neliekas tik amorāli. Par kažokādām es vienkārši zinu cik briesmīgi izturās pret šiem dzīvniekiem un manuprāt ir itin viegli bez tām iztikt. Un jā, es cenšos izvairīties no kosmētikas, kas testēta uz dzīvniekiem. Cilvēks, kuru es visvairāk varu ietekmēt, tas ir - mans puisis, tāpat kā es tagad galu tikpat kā neēd. Bet runājot par ģimeni - manu omi ar paaugstinātu cukura līmeni asinīs nav izdevies pārliecināt neēst konfektes, kur nu vēl galu. Dzīvnieki viens otru nogalina, jo citādāk nevar izdzīvot. Un tieši par to kādos apstāklos audzē kažokādu dzīvniekus es šeit runāju, jo ja to dzīves kvalitāte būtu laba un tos nogalinātu pilnīgi nesāpīgi iemidzinot, es neceptos.
lasmael
Jāāā, pati gan jau pērc visādus ķīniešu/vjetnamiešu/indiešu utml. ražotas drēbes, tad padomā,ka tie cilvēki(bērni tai skaitā) taču ar neko nav nodarījuši, tikai piedzimuši neīstajā vietā, bet attiecias pret viņiem kāa vergiem. Lai uztaisītu dilinātos džinsus strādā ar kaitīgu tehniku,kas ļoti bojā veselību. Un tā ar piemēriem var turpināt ļoooooti ilgi.
Šī tēma nav bijusi aktīva vairāk nekā 30 dienas, jauni komentāri vairs netiek pieņemti.