Uzmanies no darījumiem, kas tiek pārvirzīti ārpus portāla! Lai noformētu darījumu NAV nepieciešama Tava epasta adrese, kartes dati vai jebkāda cita sensitīva informācija.

Sīpolpuķes – 5 padomi stādīšanai vēlā rudenī

Foto: Pexels.com/Kaboompics .com

Lai arī rudenī ierasts sakopt dārzu un sagatavot to ziemas sezonai, ir viens darbiņš, par ko nevar aizmirst – sīpolpuķu stādīšana. Ja vēlies, lai pavasarī, līdz ar pirmajiem saules stariem un siltajām dienām, uzzied arī tavs dārzs, par to jāparūpējas jau rudenī. 

Rudens ir īstais laiks, kad var ne tikai domāt idejas dārza iekārtošanai nākamajai sezonai, bet arī plānot skaistās pavasara ziedu dobes un iestādīt sīpolpuķes – narcises, hiacintes, tulpes un citas. Šajā rakstā uzzināsi vairākus pārbaudītus padomus un ieteikumus sīpolpuķu stādīšanai.

Kādas sīpolpuķes stādīt rudenī?

Lai pavasarī varētu priecāties par ziediem, nepieciešami kvalitatīvi un nebojāti sīpolu stādi. Tāpat pievērs uzmanību sīpola izmēram. Pavisam mazi un sīki sīpoli var neizturēt salu un neiesakņoties. Rudenī vari stādīt krokusus, sniegpulkstenītes, hiacintes, tulpes, narcises, lilijas, puškīnijas, muskares, fritilārijas, eritronijas, pavasara īrisus un citas dekoratīvās sīpolpuķes.

Pirmās jāstāda sniegpulkstenītes, krokusi un narcises. Visvēlāk vari stādīt tulpes un hiacintes. Katrai sīpolpuķei ir savi stādīšanas principi, kas nedaudz atšķiras: 

  • Sniegpulkstenītes jāstāda pašas pirmās jau augustā trūdvielām bagātā augsnē, lai tās paspēj iesakņoties.
  • Krokusu puķu stādi aug vairākus gadus, bet ik pēc 2-4 gadiem tie jāpārstāda.
  • Viena no mazāk prasīgajām puķēm ir tulpe. To stādīšanu var veikt par decembrī, ja zeme vēl nav sasalusi.
  •  

Ieteicamais stādīšanas laiks un āra temperatūra

Īstais laiks, kad stādīt pavasara sīpolpuķes, ir līdz brīdim, kad zeme vēl nav sasalusi. Visbiežāk tas ir oktobris un novembra sākums, taču katru gadu salnas uznāk citā laikā. Līdz ar to nav iespējams noteikt konkrētu datumu, līdz kuram jāpaveic stādīšanas darbi. 

Galvenokārt vadies pēc āra temperatūras – ja tā sāk tuvoties nulles atzīmei, ir pēdējais laiks ķerties pie darba. Piemērotākā zemes temperatūra, lai sīpolpuķes iedzīvotos, ir plus 9 grādi. 

Pirmās sīpolpuķes vari stādīt jau augusta nogalē. Visaktīvākie stādīšanas darbi ierasts ir septembrī un oktobrī, taču arī novembrī vēl vari paspēt iestādīt pēdējos sīpoliņus. Ja āra temperatūra vēl ir virs nulles, tad ierobežojumi stādīšanā nav.

Foto: Pexels.com/Dușleag Liviu

Pareizas augsnes izvēle

Viens no priekšnoteikumiem, lai sīpolpuķes pavasarī priecētu ar ziediem, ir pareizas augsnes izvēle un sagatavošana. Augsnei jābūt bagātinātai ar mēslošanas līdzekļiem un brīvai. Stādīšanai izvēlies saulaināko dārza stūrīti, jo tur puķes jutīsies vislabāk. Izravē to no nezālēm un uzirdini. 

Svarīga ir auglīga augsne, kas nav pārlieku mitra. Pabaro zemi ar mēslojumu un minerālvielām. Tam lieti noder arī dārza komposts. Augsnes skābuma līmenim jābūt virs 5 ph, lai sīpoliņi spētu pilnvērtīgi uzņemt visas vajadzīgās minerālvielas. Ja tas ir zemāks un augsne ir skābāka, tad noderīga var būt zemes kaļķošana, krīta un pelnu kaisīšana.

Stādīšanas dziļums un atstarpes starp sīpolpuķēm

Lai sīpolpuķu audzēšana izdotos, nepieciešams ievērot konkrētus stādīšanas dziļumus un atstarpes starp tām. Vienkāršākais veids, kā noteikt stādīšanas dziļumu – jebkurš sīpols jāstāda 3 sīpolu dziļumā. Tātad – nepieciešama bedrīte, kas ir līdzvērtīga 3 sīpolu garumam. 

Jo lielāks sīpols, jo dziļāka bedrīte. Īpaša ir dziļstādīšanas metode, kad bedrīti rok pat 30 un 40 centimetru dziļumā, lai sīpoliņi varētu pārciest ziemas aukstumu.

Lielai daļai sīpolpuķu patīk labi drenēta augsne, tāpēc zem un virs sīpola vari uzbērt smiltis vai granti. Tās pasargās stādu no lieka mitruma. Pēc tam vari likt barības vielas un melnzemi. Lielos sīpolus stādi aptuveni ar 10-15 cm atstarpēm. Mazākos – ciešāk. Ja gaidāma barga ziema, sīpolpuķes var pārklāt ar kūdru vai skujām. Pārklāšanai vari izmantot arī mulču.

Foto: Pexels.com/Gutjahr Aleksandr

Kur iegādāties sīpolpuķes?

Galvenais ieguvums, stādot sīpolpuķes rudenī, – pavasarī tavs dārzs uzziedēs līdz ar pirmajām siltajām dienām. Kā jau noskaidrojām, svarīga ir ne tikai piemērota augsne, bet arī sīpoliņu kvalitāte. Sīpolpuķes iegādāties vari no draugiem, radiem, paziņām, kaimiņiem, stādaudzētavām, kā arī vari meklēt sīpolpuķes internetā. Internetā piedāvājums ir krietni plašāks un vari pasūtīt sīpoliņus arī no kādas tālākas vietas.

Andelemandele.lv atrodamas gan sīpolpuķes, gan citi stādi dārzam, piemēram, mūžzaļie krūmi un grīšļi, ko vari iestādīt, lai arī ziemā dārzs būtu zaļš. Izmanto meklēšanas filtrus, lai pēc iespējas ātrāk atrastu nepieciešamo. Ievērojot visus padomus un ieteikumus, jau pavasarī tavs dārzs uzplauks visā krāšņumā!