Hei, hei! Uzmanies no darījumiem, kuri tiek pārvirzīti ārpus portāla! Nedalies ar savu e-pasta adresi, lai veidotu sūtījumu. Vienmēr uzmanies no pircējiem, kuri lūdz ievadīt kartes, internetbankas datus vai PIN kodus.

Kā mazgāt dūnu jaku – ieteikumi un padomi


Foto: Pexels.com/Danik Prihodko

Arvien vairāk cilvēku ir iecienījuši dūnu jakas, jo tās ir vieglas un ļoti siltas, pateicoties labajām siltumizolācijas iespējām, ko sniedz dabiskais putnu spalvu pildījums. Arī kustību brīvība, kas tik svarīga, piemēram, aktīvās atpūtas piekritējiem. Ņemot vērā, ka dūnu jaka paredzēta vēsākam laikam, un pie mums auksto dienu pietiek, tā, protams, ar laiku top netīra – vai nu nejauši nopilējusi kafijas lāse, vai kosmētikas paliekas, vai laika gaitā pievilkusies ar kādu nepatīkamu aromātu. 

Turpinājumā daži padomi, kā mazgāt dūnu jaku:

  • Kā zināms, katrai lietai var piemērot instrukciju, kā to pareizi lietot. To var attiecināt arī uz drēbēm. Tāpēc pirmais, ar ko sākam, ir etiķetes izpēte uz apģērba. Rūpīgi apskatāmies, lai saprastu, vai mūsu dūnu jaku vispār atļauts pašai mazgāt, vai arī tai ir piemērojama tikai ķīmiskā tīrīšana. Ja drīkst mazgāt veļas mašīnā, tad noskaidrojam temperatūras režīmu, kādā veicama dūnu jakas mazgāšana. Ja neatrodam nekādu īpašu atzīmju, tad var to mazgāt 30 grādu temperatūrā saudzējošā vai roku režīmā. 

  • Kritiski novērtējam savas veļas mašīnas ietilpību – vai tajā varam izmazgāt dūnu jaku, sevišķi, ja tā ir nevis īsa bērnu sporta jaka, bet liela izmēra mētelis vai virsjaka. Var izpētīt arī savas veļas mašīnas instrukciju, kur reizēm var atrast informāciju, kā mazgāt dūnu jaku vai citas virsdrēbes. Tas ir svarīgi, jo mazgāšanas un žāvēšanas procesā dūnas nedrīkst tikt saspiestas.

  • Uzmanīgi apskatām dūnu jaku – vai ir kādi iestāvējušies traipi, kuriem jāveic apstrāde ar šķidro traipu tīrāmo līdzekli.

  • Apģērbs pirms mazgāšanas jāsagatavo – pārbaudām kabatas,aizveram rāvējslēdzēju, noņemam dekoratīvās uzlikas. Ja nav īpašu traipu, varam dūnu jaku apgriezt uz otru pusi un mazgāt to tādā veidā.

  • Izvēlamies atbilstošu mazgājamo līdzekli, ar ko veicama dūnu jakas mazgāšana. Labāk ņemam šķidro mazgāšanas līdzekli, kas paredzēts tieši dūnām vai smalkiem veļas izstrādājumiem. Svarīgi atcerēties – veļas mīkstinātāju nedrīkst izmantot, jo tas neatgriezeniski sabojās dūnas. Skalošanu var atkārtot, ja tas šķiet nepieciešams.

  • Centrifūgas apgriezieni nedrīkst pārsniegt 400 apgriezienus. Tas nekas, ka izņemsi vēl salīdzinoši slapju jaku. Nekādā gadījumā nemēģini to ar rokām izgriezt, ja vien nevēlies to pavisam sabojāt.


 

Foto: Pexels.com/RDNE Stock projekt

Zinot to, kā mazgāt dūnu jaku, tālāk apskatīsim tās žāvēšanu:

  • Ja izmantojat žāvētāju, vislabāk izvēlēties speciālo programmu dūnu iztrādājumiem, ko nu jau piedāvā vairāki ražotāji. Pretējā gadījumā rēķinies, ka dūnu jaka varētu žūt pāris dienas. Lai žāvēšanas procesa laikā neļautu dūnām saplakt, ievieto žāvētājā kopā ar jaku pāris tenisa bumbiņas. Pievērs uzmanību, lai tās nesakrāso audumu.

  • Žāvētājam izvēlies tādu temperatūras režīmu, kas nepārsniedz 40 grādus. Žāvēšanu var veikt vairākas reizes, starplaikos izņemot dūnu jaku un izpurinot to. Tad atstāj uz kādu stundu padzist un atkārto žāvēšanu. Dari to tik ilgi, kamēr jaka izžuvusi pilnībā. Izklausās sarežģīti un laikietilpīgi, bet tas ir tā vērts.

  • Ja nav žāvētāja, tad jaku var žāvēt istabā vai ārā. Tad dūnu jaku jāizklāj uz statīva vai kādas citas gludas, ventilējamas virsmas. Neaizmirsti ik pa laikam izpurināt to, pabužinot dūnu pildījumu.


Foto: Pexels.com/Jevgenij Shuhman

Kad padomi, kā mazgāt dūnu jaku, uzzināti, laiks tos izmēģināt. Lai tava dūnu jaka kalpotu ilgi un saglabātu savu sākotnējo izskatu, izturies pret to atbildīgi, pareizi kop un uzglabā atbilstošos apstākļos. Ja, nomainot garderobi, izlemsi savu dūnu jaku pārdot, piemēram, Andelemandele.lv, rūpīgi uzturēta tā ātrāk atradīs savu jauno nēsātāju un droši varēsi saukt to par pērli. Lai veicas!