Sludinājumi krievu valodā

Esmu gatava uzklausīt pārmetumu jūru, bet mani patiešām kaitina sludinajumi, kas pēdējà laikā parādījušies vnk masveidā. Jā, atveru- nelasu tālāk- aizveru- nepērku. Bet vrb tad var jau pie bildes kkā norādīt, ka sludinājums ir krieviski un es netērēšu savu laiku verot to vaļā🙄 Vai atsevišķu sadaļu krievu valodā…
janetajumtina
''vnk, vrb, kkā''
😅
Starpcitu, andelē darbojas arī ne tikai Latvijas iedzīvotāji, bet iebraucēji, pati esmu sūtījusi pakas arī uz Igauniju un tamlīdzīgi. Protams, ne visos gadījumos, tas gan. 🙌 Man gan tas netraucē, skolā tomēr ir sanācis iet, izlasīt var.
s_er_h
Krieviski tikai saprotu, runāt.. ..labāk nemēģinu, jo vienreiz sanāca tētim izstāstīt, ka izvārīju zupu no veca paklāja. 😭😂 Un arī darbā vienmēr pajautāju, vai klients nevēlas labāk runāt angļu valodā.
Bet pagaidām Andelē kaut kā arī visi "starpvalodu" darījumi ir notikuši veiksmīgi, lai gan nesaprotam, bet tomēr saprotamies. 🙂
paparde
Man arī ka latvietei ir nepatīkami, ja sludinājums ir krievu valodā, jo tomēr valsts valoda ir viena, un tā ir latviešu. Kāpēc man mocīties ar googles tulkotāju? Man, latvietei - savā zemē?
Jā, ir iebraucēji, ok, bet tie ir atsevišķi izņēmumi un pārsvarā pircēji.
Vai gadījumā nav tā, ka pārdošanas sludinājumi krieviski ir no tiem, kuri pastāvīgi dzīvo Latvijā? Un tas nav smuki pret latviešiem, būsim reāli.
Tolerance - tas ir labi, bet līdz zināmai robežai.
L. B.
Piekrītu.
Krievu valodu saprotu labi,runāt nerunāju,jo dzīvoju valstī,kur jāprot un jārunā mūsu valsts valodā,kad esmu DE,neviens ar mani nesāks runāt latviski,pat necentīsies angliski.
Lielai daļai ir ieradums,ja ir cittautietis,šajā gadījumā,krievu tautības,automātiski pāriet un pielāgoties viņu valodai.
munkirs
Īstenībā vairāk kaitina sludinājumi, kur par preci nav pateikts nekas, tikai aizpildītas ailītes par krāsu, izmēru, utt. Tad jau kaut krieviski, angliski aprakstu varēja ielikt. Manuprāt, tā ir necieņa pret pircēju
Ilze Ilze
Gan jau ka daudzi sludinājumu licēji tiešām ir no citām valstīm, bet ir arī pietiekami tādu kuri nevīžo lietot valsts valodu. Vistulbākais kas no tā visa var būt ir tas ka latvieši sāks atbildēt lauzītā ruskij jaziks. Kaut vai drukās krieviskotas versijas ar latīņu, ne kirilicu. Mīļie latvieši, atbildiet latviski. Lielākā daļa krievvalodīgo lieliski saprot latviski. Izņēmums, protams, ja cilvēks tiešām no citurienes, bet pat tad ja vēlas pārdot tad var iemest tekstu google translate. Dzīvoju rajonā kur laikam katrs otrais po ruski, tāpēc man tas nu tā. Tie citi pa krieviskam, es atpakaļ pa latviskam un viens otru saprotam. Ir arī redzēts kad ar krieviem sarunājas angliski, nezinu gan vai tie bija iebraucēji vai vietējie.
kventa
Mani gan nekaitina.Ja kaitina,tad blokē lietotāju,lai viña sludinājumus neredzētu.Es pat nesaprotu-kā valoda var kaitināt?Un citas valodas-ukraiñu,angłu,somu…..,nekaitina?Ir taču jāsaprot,ka šajā valstī dzīvo arī cittautību cilvēki…
papuga
Es vispār esmu no Lietuvas, bet dzīvoju Latvijā jau 7 gadus un kā var redzēt, maku gan lasīt, gan rakstīt latviski. Mani tiešām kaitina, kā cilvēki, kas dzīvo šeit visu mūžu, nevar iemācīties latviešu valodu. :/
tatjana-grossmane
Īsti jau nevar saprast kas tieši tik ļoti nepatīk visām meitenēm kam saziņā traucē krievu valoda - tas ka pašas to nesaprot un nevar izlasīt sludinājumu (tam gan neticu, ko var nesaprast drēbju pārdošanas sludinājumā?) vai ka "visi krievi ir slikti"? Neviens neliek pašai rakstīt/runāt kr. valodā, vienmēr var atbildēt latviski, tam nav nekāda sakarā ar to cik ļoti cieni/necieni Latviju. Daudzas krievu meitenes kas te liek sludinājumus prot latv. valodu labāk nekā tās kurām tā ir dz.valoda. Īpaši priecē "grammar Nazi" pārstāves kuras pārmet ja redz gram.kļūdu tekstā. Vai tas kaut kādā veidā stimulē lietot latv. valodu?
Un būti labi tomēr pieturēries pie viena viedokļa - krievu Latvijā ir maz un krievu valodai Latvijā nav vietas vai "visi visur saziņā izmanto krievu valodu" - nu tad ja VISI VISUR, tad to cilvēku ir daudz un kāpēc viņiem savā starpā runāt citā valodā? Un tas ka cilvēki izmanto sludinājumos krievu valodu - sorry, te nav valsts iestāde, te ir komercplatforma mantu pārdošanai. Autores doma sludinājumus krievu valodā kaut kā atsevišķi izdalīt un par tiem brīdināt vai pat atsev. kategorijā likt - hmm, pag.gadsimta vidū to jau realizēja, tikai ne ar krieviem un ne tik burtiski. Jā, tieši tā.

Labs temats starp citu, labi izgaismo cilvēkus - labāk ka pats neviens par tevi nepateiks.
Li*** Li***
Starp citu, tiešām izgaismo :) No jūsu teksta vien izgaismojas vairākas lietas. Pirmkārt, izlasījāt un pati izdomājāt problēmu (visi krievi ir slikti). Otrkārt, defakto pieņemt, ka visiem ir jāsaprot to, kas rakstīts krieviski :) Tà vienkārši nav un paaudze līdz 20 ar astīti ļoti daudzi nezin šo valodu. Treškārt, piesaukt “grammas Nazi”. Nopietni? Ceturkārt, pielīdzināt kko pag. gadsimta vidum… Mīļo cilvēk, jums vajadzētu pie paihologa aiziet :) Varētu vēl turpināt- piekusu.
tatjana-grossmane
Jā, nopietni, cilvēki tika dalīti pēc nac.principa, Jūs to nezinājāt? Tieši to pašu Jūs aicināt darīt te, jo redz Jums nepatīk kr.valoda. Jums ir 20 gadi un nevarat izlasīt/saprast tekstu kr.valoda? Es runāju tieši par sludinājumiem te, kur bieži vien ir tikai virsraksts, bet Jūs pati uzrakstījāt, ka tad nepirksiet ja reiz ir rakstīts krieviski. Atvērt sludinājumu (tātad prece piesaistīja Jūsu uzmanību) un nepirkt tikai dēļ sludinājuma valodas? Iesim pie psihologa kopā.
Un par grammar Nazi Jūs laikam nesapratāt manu domu.
Ilze Ilze
Li Li, man arī radās pārdomas no Tatjanas domugājiena. Itsevišķi izsakoša tā daļa par pagājušā gadsimta salīdzināšanu. Tiešām tajos laikos latviešus (un ne tikai) izsūtīja uz Sibīriju par daudzām lietām tajā skaitā par nerunāšanu savā dzimtenē SVEŠĀ valodā. Okupācija beigusies tomēr atsevišķi krievi vel jo projām jūtas tā ka viņiem nav jāmācās un jāzin valsts valoda, pat cenšas to salīdzināt ar okupācijas izdzīšanām. Citi līdzīgu attieksmi samācās no ru propogandas kanāliem. Tas viss no sērijas - ruskih oščemļajut za ruskij jazik! Tā viņi staigā pa visu (g-)Eiropu un izmanto šādu idealoģiju, līdz atnāca "osvoboditķ" Ukrainu. Tas nekas ka svešā zemē xx gadus negrib mācīties un lietot pamatnācijas valodu jo krievu taču esot vairāk vai tomēr mazāk, bet tāpat taču VISI atbildot krieviski. Krievvalodīgie taču arī maksājot nodokļus utt. Es zinu ka mana gramatika ir pabriesmīga, dažbrīd grūti izteikt domu un tāpat katrs sapratīs pa savam, bet pat ar to visu "grammar nazi" gadās varbūt reizi 2-3 gados. Nezinu kur Tatjana komentē vai runā ka viņai tāda pieredze. Tēma var aiziet dziļi, bet netaisos te pavadīt tik daudz laika. Tas nav domāts kā uzbrauciens Tatjanai, bet lai arī Tatjanai ir viela pārdomām vismaz par to pagājušā gadsimta salīdzināšanu ka tagad krievi esot tie cietēji jo kāds "uzspiežot" valsts valodu. Drīzāk otrādāk - latviešiem vel jo projām jācīnās par savu valodu. Kādreiz pietika ar to ka kāds krievu iebraucējam neatbildēja krieviski un par to varēja nosūdzēt. Tatjana, kas Jūs tik ļoti apbižojis gaidot 30+ gadus kamēr iemācīsieties valsts valodu? Mūsu valsts salīdzinoši pat ir ļoti iecienīga un pacietīga, neviens ar Jums neauklēsies 30+ gadus Anglijā, Vācijā un citur pat ja būsiet tur miljonāre un slavenība. Pat ja aizbrauksiet uz Krieviju tad no Jums arī prasīs valsts valodu.
tatjana-grossmane
Mani neviens nav apbižojis - es iemācījos latv.valodu skolā, nezinu kāpēc Jums ir priekšstats ka es to nezinu :) runa bija par to ka Jums nepatīk ka te daļa sludinājumu ir krievu valodā un komentēju tieši Jūsu domu kaut kādā veidā tādus sludinājumus izcelt/pārcelt - atdalītu no pārējiem. Es atbildēju par to dalīšanu pēc nacionalitātes un Jūs mani aizsūtījāt pie psihologa. Būsim godīgi - kaut kas Jūs aizķēra tieši manā komentārā nevis kādā citā.
tatjana-grossmane
Ilze Ilze, es kļūdījos, sajaucu lietotāju vārdus atbildot Jums, domāju ka atbildēju temata autorei. Par to grammas Nazi - es nekur īpaši nekomentēju lai mani kāds labotu, mana pieredze ir balstīta uz AM tematu par krāpniekiem - laiku pa laikam to lasu un tur brīžiem pārmet ka kāda meitene kaut ko uzrakstīja, bet neiegādājās/ klusēja/ atteicās - pieminot pieteicējas gram.kļūdas. Es jau nerakstu ka to akcentē katra otrā lietotāja, vienkārši grūti saprast tādus pārmetumus, it īpaši ja skaidrs ka teksts adresēts krievietei. Kā tāds message - iemācies valsts valodu pirms raksti.
Ilze Ilze
Tatjana, man arī liekas Jūs mazlietiņ sajaucāt kurš veidoja šo tēmu, kurš Jums iepriekš rakstīja un kam tagad atbildat. Nevaru atbildēt ko citi Jums rakstījuši un kāpēc. Ko es norādīju Jūsu tekstā bija tipiska propogandas ideoloģija kad tie savas "ciešanas" salīdzina ar okupācijas gadiem, tad kad latviešus izdzina vai pat uz vietas nošāva par valodu. Krievi (ne tieši Jūs, bet propoganda) cenšas iegalvot ka zināt un lietot valsts valodu esot līdzīgi uzspiešanai - oščemļjenije, vajag osvoboditķ, viss tāpat piederot viņiem utt. Viena pat rakstīja ka tas esot kā "masveida psihoze" no latviešiem. Man katru reizu jābrīnās kas tiem tik ļoti nodarījis pāri prasot apgūt valsts valodu ka jāsalīdzina ar tik kritiskiem piemēriem?
Es nerakstīju ka tieši Jūs nezinātu valodu (acīmredzot ka Jūs te rakstāt latviski, loģika man ko tādu rakstīt par Jums?), tomēr daudziem vel joprojām pārāk grūti prakstiski lietot latviešu valodu vai vienkārši nevēlas to darīt. Ir arī varianti kad daudzi nezin krievu valodu, itsevišķi jaunieši. Viņiem arī tā nebūtu jāzin, ja nu vienīgi viņi izvēlas kā papildu valodu. Par kaut kādu atdalīšanu vispār nerakstīju.
Varbūt uz to var paskatīties no citas puses. Ja ir portāls krieviski tad tur rakstīt latviski... tas jau nav aizliegts, bet šķiet mazliet dīvaini. Cik esmu pamanījusi tad tādus tekstus latviski starp visu to kirilicas jūru labākajā gadījumā pa lielam nemaz neizlasa. Tā būtu mana personīgā pieredze jo ik pa laikam arī piedalos krievu komentāros. Varbūt autorei liekas līdzīgi, es nezinu, lai viņa ja vēlas tad pati Jums paskaidro par ko tieši rakstīja un kāpēc.
Par gramatikas kļūdām, mani tas nesatrauc kamēr tas nav personīgi norādīts sarunā/sarakstē. Piemēram, kā tagad mēs sarakstāmies un sāktu viena otru bakstīt par komatu pielietojumu. Tā taču nenotiek, vai notiek ļoti reti, kāpēc to izmantot kā vel vienu iemeslu cik visi latvieši itkā briesmīgi? Par krāpniekiem tas laikam pilnīgi cita tēma, tur viens otram pārmet vienalga kādas tautības un valodas.
Es tālāk nekomentēšu katru teikumu/domu ko rakstījāt jo tas aizņem laiku, bet ceru ka galvenā ideja ko vēlējos pateikt bija saprotama. Varbūt tāpat saskatīsiet kaut ko savu. Man personīgi pa lielam netraucē krievu valoda. Vienīgais uz ko varu norādīt vēlreiz un katru reizi atgādināt lai latvieši atbild latviski. Jo tas lauzītais ruskij jazik ar latīņu burtiem... nu žēlīgi. Pat ja krievi raksta krieviski, tāpat lielākā daļa saprot latviski. Viens var rakstīt krieviski, otrs latviski un viens otru saprot. Ja nu vienīgi nezin valodas, nu tad palūgt lai raksta citā valodā lai var saprast, jeb google translate. Ok viss, pārāk gari teksti :)
Komentāru pievienošana tēmai ir slēgta.